Hyppää sisältöön

Pikavippien loppuminen voi hyödyttää kauppaketjuja – S-ryhmä mukana

S-ryhmä voi hyötyä siitä, että pikavippifirmat eivät voi enää jatkaa jättikorkojen perimistä. Pieniä pikavippejä koskeva korkokatto astuu voimaan lauantaina.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suurimpiin pikavippaajiin kuuluvassa Ferratumissa on harmiteltu, että jatkossa perinteinen sadan euron pikavippi, jonka takaisinmaksuhinta on ollut 125 euroa ei enää kannata.

- Jos annetaan 100 euron laina, niin me saadaan periä siitä vaan kaksi euroa. Kun ajatellaan markkinointikuluja ja luottotappioita, kaikki ymmärtää, että ei se ole enää kannattava bisnes, sanoo Ferratumin Länsi-Euroopan aluejohtaja Saku Timonen.

Lauantaina astuu voimaan laki, joka rajaa alle 2000 euron lainojen vuosikoroksi 50 prosenttia. Nyt vuosikorko ylittää yleensä 1000 prosenttia.

Ferratumissa pikkulainat säilyvät enää sisäänheittotuotteina. Voitto aiotaan tehdä korkosääntelyn ulkopuolelle jäävillä yli 2000 euron lainoilla.

- Siis tarjoamme yli 2000 euron kulutusluottoja, joissa takaisinmaksu on kerran kuukaudessa ja maksuaika vuodesta kahteen vuoteen. Toinen malli on tarjota luottorajallisia tuotteita eli esimerkiksi antaa 2000 luottoraja, josta voi sitten tarpeen mukaan tehdä nostoja.

Nykyisten noin 80 vippifirman joukon uskotaan lähiaikoina harvenevan. Kaikilla ei ole varaa lähteä isompien lainojen myöntäjiksi.

Rahalla on ollut ottajia

Viime vuonna pikavippejä myönnettiin puolitoista miljoona kappaletta keskimäärin 250 euroa kerrallaan. Yhteensä rahaa jaettiin lähes 400 miljoonan euron edestä.

Ketkä vetävät jättikoron välistä jatkossa? 

- No pankit ja muut kulutusluottoa tarjoavat yritykset, arvelee Timonen.

Ylivelkaantuneita auttavasta Takuu-Säätiöstä arvioidaan, että pikavippien loppuminen hyödyttää kulutusluottoja myöntäviä ja osamaksukauppaa käyviä yrityksiä, kuten esimerkiksi S-ryhmää.

- Hyötyjiä ovat isoimmat luotottajat. Isot kauppaketjut ne varmasti ottavat omansa tässä kohdasta, koska niillä on myös tätä puskuria, josta pystytään luomaan pidempiä luottosuhteita. Ei se 50 prosenttia kovin huono korko luotosta ole, sanoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar.

Mutta osalta vippirahasaanti nyt loppuu ja korttitalo hajoaa. Takuusäätiössä uskotaan, että kuntien sosiaalitoimessa ja velkaneuvonnassa alkavat pian puhelimet soida.