Ranska ja Saksa taisteluun nuorisotyöttömyyttä vastaan - "Kokonainen sukupolvi pelastettava"

Italian työministeri muistutti, että Euroopassa on kaikkien aikojen parhaiten koulutettu sukupolvi, jota pidetään syrjässä töistä. Johtajien mukaan työllistämisen avaimena on pienten ja keskisuurten yritysten tukeminen.

Ulkomaat
Työttömiä pariisilaisia jonossa työvoimatoimistoon.
Työttömiä pariisilaisia jonottamassa työvoimatoimistoon.Yoan Valat / EPA

Ranska, Saksa ja Italia sanoivat tiistaina ryhtyvänsä taisteluun EU:ta riivaavaa nuorisotyöttömyyttä vastaan. Maiden johtaman konferenssin tarkoituksena on löytää keinot nuorten työllistämiseksi. Ehdotuksen mukaan avain tähän on pienten ja keskisuurten yritysten tukeminen.

- Antakaa nuorille mahdollisuus, sanoi Saksan työministeri Ursula von der Leyen Pariisissa aloitetussa kokouksessa.

Nuorten työttömyys on yksi EU:n suurimmista ongelmista. Erityisesti rajut taloussäästöt ovat aiheuttaneet sen, että ennen kaikkea nuorten työpaikat ovat kadonneet. Espanjassa nuorisotyöttömyys on yli 50 prosenttia, Kreikassa ennätykselliset 64 prosenttia ja Portugalissa lähes 40 prosenttia. Monissa muissakin EU-maissa nuorten työttömyys on kaksinkertainen muuhun työttömyyteen verrattuna. Sen sijaan alin nuorisotyöttömyys on Saksassa ja Itavallassa, molemmissa alle kahdeksan prosenttia.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble muistutti, että Euroopan hyvinvointi on pidettävä yllä. Schäublen mukaan "meillä olisi käsissämme vallankumous, ei huomenna vaan samana päivänä", mikäli malli hyvinvointiin otettaisiin Yhdysvalloista.

Ranskan presidentti Francois Hollande kutsui toimia "hyökkäykseksi". Hollanden mukaan on toimittava pikaisesti, sillä kuusi miljoonaa nuorta on virallisten lukujen mukaan työttömänä. Lisäksi 14 miljoonaa nuorta on vailla työtä, opiskelu- tai harjoittelupaikkaa, Hollande muistutti.

Suunnitelmaa on lehdistössä Euroopan "New Dealiksi" viitaten Yhdysvaltain 30-luvun suuren laman aikana tehtyihin lainsäädöllisiin uudistuksiin, joilla pyrittiin talouden elvyttämiseen. Ranskan työministeri Michel Sapin sanoi suunnitelman keskittyvän ennen kaikkea pienten ja keskisuurten yritysten tukemiseen, sillä nämä ovat avainasemassa nuorten työllistämiseksi.

Sapinin mukaan "konkreettinen ja hyvin voimakas" aloite esitellään 28. kesäkuuta.

- Meidän täytyy nyt pelastaa kokonainen sukupolvi ihmisiä, jotka ovat peloissaan, sanoi Italian työministeri Enrico Giovannini.

- Meillä on kaikkien aikojen parhaiten koulutettu sukupolvi tällä mantereella, ja pidämme heitä odottamassa, Giovannini jatkoi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters