Sähköprofessori: Aurinkovoimalle uusiutuvan energian tukea

Suomessa tuetaan uusiutuvan energian tuotantoa, mutta kaikki energiamuodot eivät ole samalla viivalla. Teollisen mittakaavan tuulivoimalat saavat eniten tukea, mutta aurinkoenergian käyttöönottoon ei satsata. Aurinkosähköä tuottavalla pienvoimalalla voimalalla voi tuottaa sähköä sekä omaan käyttöön että myyntiin.

Kotimaa
Aurinkovoimalan asennustalkoot Lemillä
Lappeenrannan aurinkovoimaloiden yhteishankinnan enimmäinen voimala kytkettiin verkkoon Lemillä 27.5. klo 14. Linkistä voit seurata miten Eero Kaijansinkon piharakennuksen katolle sijoitetut paneelit tuottavat sähköä ja kuinka paljon hiilidioksidipäästöt vähenevät.Yle

Suomessa tuetaan uusiutuvan energian tuotantoa, mutta kaikki energiamuodot eivät ole samalla viivalla. Teollisen mittakaavan tuulivoimalat saavat eniten tukea, mutta aurinkoenergian käyttöönottoon ei satsata.

- Jos väitetään, että Suomessa aurinkoenergiaa voi tuottaa vain kesäkuukausina, silloin kesä Suomessa kestää maaliskuusta lokakuun loppuun. Olosuhteet ovat Suomessa yhtä hyvät kuin Pohjois-Saksassa, lähes samaa luokkaa kuin Frankfurtin korkeudella, sanoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston energiatehokkuuden professori Jero Ahola.

- Esimerkiksi matala lämpötila parantaa kennojen hyötysuhdetta ja kesällä valoisa aika on pitkä.

Aurinkovoiman tuottaminen on lisääntynyt hitaasti, koska kannustimet puuttuvat. Jero Aholan mielestä kaikkia uusiutuvia energiamuotoja pitäisi tukea samoin periaattein riippumatta siitä, mikä on sähkön tuotantomuoto tai minkäkokoiset yksiköt sitä tuottavat.

Kuluttajasta tuottajaksi

Lappeenrannan teknillinen yliopisto saa tämä vuonna valmiiksi Suomen suurimman aurinkovoimalan. 220 kilowatin tehoinen voimala tulee tutkimuskäyttöön. Se korvaa yliopiston ostoenergiaa arviolta 160 megawattituntia vuodessa.

Professori Jero Ahola on kerännyt kokemusta aurinkovoimaloista myös kotioloissa hankkimalla omakotitaloonsa 2,5 kW:n aurinkovoimalan. Teknisesti käypiä laitteita on saatavana ja säädöksiä on muutettu siten, että aurinkovoimalat voidaan kytkeä sähköverkkoon.

-Tämän vuoden aikana on päästy siihen, että Saksan standardin mukaiset laitteet voidaan ottaa käyttöön myös Suomessa, Ahola sanoo.

Oman pienvoimalan omistaja voi näin ollen myös myydä ylijäämäsähköä sähköyhtiölle.

Noin 20 sähköyhtiötä on jo ilmoittanut ostavansa valmiita ostamaan kotitalouksilta sähköä. Edellytyksenä on etäluettava mittari.

Asia on monella paikkakunnalla vielä uusi. Energiamarkkinavirasto aikoo julkaista luettelon niistä sähköyhtiöistä, jotka ovat valmiita tekemään sähkösopimuksia pientuottajien kanssa.

Kimppahankinta onnistui

Kahden diplomi-insinöörin, Vesa-Matti Puron ja Petteri Savolaisen keksintö oli koota aurinkovoimaloiden hankinnasta kiinnostuneet porukaksi ja hankkia tekniikka kimpassa suoraan Saksasta. Hanke onnistui.

Asian herättämästä kiinnostuksesta kertoo se, että idean esittämisestä maaliskuussa kului vain runsaat kaksi kuukautta, kun 20 pientaloihin asennettavaa voimalaa oli maksettu ja haettu Suomeen, pääasiassa Etelä-Karjalaan. Ensimmäiset voimalat ovat nyt tuotannossa.

Yleisin tilattu voimala on 5 kilowatin tehoinen. Esimerkiksi Lemille sijotetun voimalan tuotto on noin 4 000 kilowattituntia vuodessa.

- Tuista puhuminen vain hidastaa asiaa, koska ihmiset jäävät odottamaan. Kuitenkin tämä on jo nyt järkevää toimintaa ilman tukiakin. Itse tuotettu sähkö maksaa itsensä takaisin kahdeksassa-yhdeksässä vuodessa. Nyt on aika rakentaa, ei tähän tukia tarvita, Vesa-Matti Puro sanoo.

Yhteishankinnassa voimalan hinta oli noin 7 000 euroa. Se sisältää aurinkopaneelit, kiinnittimet ja invertterin, joka muuntaa paneeleista tulevan 12 voltin sähkön kolmivaiheiseksi vaihtovirraksi.

Muunnetaan verkkoon

Kesämökeillä jo varsin yleinen aurinkosähkö varataan yleensä 12 volttisena tasavirtana akkuun, mutta aurinkovoimaloiden sähkö muunnetaan kolmivaiheiseksi vaihtovirraksi ja se kytketään sähköverkkoon.

Suurin hyöty omistajalle on saada sähköä omaan käyttöön ilman laskutusta ja sähköön sisältyviä veroja.

Mahdolllinen ylijäämäsähkön myynti on vielä sivuasia, koska yhtiöt maksavat sähköstä vain markkinahinnan vähennettynä omilla kuluillaan.

Aurinkosähkölle ja kotivoimaloille ei makseta valtion varoista muiden uusiutuvien energiamuotojen tapaan takuuhintaa. Syöttötariffi vähintäänkin tuplaisi markkinahintaan perustuvan korvauksen.