Miksi transsukupuolisilla ei ole oikeutta vanhemmuuteen?

Ihmisoikeusjärjestöt Trasek ry ja Seta vaativat muutoksia Suomen translakiin. Sukupuolen korjaamista säätelevässä laissa sterilointia pidetään ehtona transsukupuolisen sukupuolen tunnustamiselle.

Osallistu
Sateenkaarilippu
Yle

Ruotsissa tehtiin viime viikolla päätös luopua transsukupuolisten sterilointivaatimuksesta. Ihmisoikeusjärjestöt Trasek ry ja Seta toivovat Suomen seuraavan Ruotsin esimerkkiä. Suomessa transsukupuolisen ihmisen sukupuolen virallistaminen maistraatissa edellyttää todistetta lisääntymiskyvyttömyydestä.

Suomen translakiin toivotaan myös muita uudistuksia. Setan ja Trasek ry:n mukaan transsukupuolisilla pitäisi olla kokonaisvaltainen itsemäärämisoikeus viralliseen sukupuoleensa.

Lisääntymiskyvyttömyyden lisäksi nykyinen lainsäädäntö asettaa muitakin ehtoja transsukupuolisten sukupuolen tunnustamiselle. Näitä ovat mm. lääkärin selvitys, naimattomuus sekä 18-vuoden ikä.

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu on vaatinut Suomea poistamaan laista lisääntymiskyvyttömyys- ja naimattomuusvaatimukset.

Kuinka Suomen translakia tulisi uudistaa?

Miksi transsukupuolisilla ei ole oikeutta vanhemmuuteen? Tulisiko ihmisellä olla itsemääräämisoikeus viralliseen sukupuoleensa?

Aiheesta keskustellaan perjantain A-Studio: Streamissä. TV1. klo 21.00