Valmistujaisjuhlissa popsitaan salaatteja

Salaatti on juhlapöydän kuningas viikonlopun valmistujaisjuhlissa. Yhä useammat haluavat tarjota ylioppilasjuhlissa muutakin kuin kahvit ja kakkuja. Pitopalveluyrityksillä riittää kiireitä. Osa asiakkaista haluaa kotiinsa myös vuokra-astiat ja tarjoilijan.

Kotimaa
Kahvipöytä, jossa limekakku
Erikoiskakku kruunaa juhlapöydän.MInna Rosvall / Yle

Voileipäkakku, salaatti vai buffettarjoilua? Siinäpä vasta kysymys.

Viikonlopun valmistujaisjuhlien suosikkiherkku on salaatti. Yle Turun soittokierros pitopalveluyrityksiin paljasti, että perinteinen voileipäkakku on menettämässä suosikkiasemaansa. Salaatin ohessa halutaan tarjoilla pieniä, suolaisia herkkuja.

Pitopalveluyrityksissä eletään kiireisiä aikoja. Jotkut asiakkaat ovat tilanneet tarjoilut jo viime vuoden heinäkuussa, kertoo Pitopalvelu maijalaineen ylioppilasjuhlavastaava Jyrki Laaksonen.

- Ensimmäiset yhteydenotot tulivat viime heinäkuussa. Viime viikolla oli viimeinen ilmoittautumispäivä, ja nyt tilataan raaka-aineita. Torstaina monet juhlien järjestäjät noutavat vuokraamiaan astioita. Perjantain ja lauantain välisenä yönä tehdään koko yö kakkuja, kertoo Laaksonen.

Ylioppilasjuhlavastaava Jyrki Laaksonen esittelee limekakkua.
Ylioppilasjuhlavastaava Jyrki Laaksonen esittelee limekakkua.Minna Rosvall / Yle

Jotkut asiakkaat tilaavat kaiken pitopalvelusta. Astioiden vuokraus ja tarjoilijoiden käyttö yleistyvät.

- On ollut ilahduttavaa, että asiakkaat ovat ajoissa liikkeellä. Jos lähtee näin toukokuussa miettimään, että haluaisi astiat ja tarjoilijan, on auttamattomasti myöhässä.

Laaksonen kehottaa juhlien järjestäjiä kiinnittämään huomiota herkkujen säilytykseen.

- Kun ollaan kouluissa juhlistamassa ylioppilasta, ruuat täytyy siksi aikaa saada kylmäsäilytykseen. Tämä tuo haasteita, sillä siellä kylmässä ovat tietenkin samaan aikaan juomat.

Jääkaappi kannattaa tyhjentää ylimääräisistä tavaroista ennen kuin pitopalvelun tavarat tulevat. Laaksonen neuvoo valjastamaan myös kylmälaukut säilytystiloiksi. Niihin kannattaa siirtää viilentyneet juomat ruokatavaroiden tieltä.

Salaattipöydät ja pientä suolaista

Vuosikymmeniä alalla toiminut turkulainen Hilda Tolmunen vahvistaa, että voileipäkakku on menettämässä asemaansa ykkösherkkuna. Silti voileipäkakun ystäviäkin vielä löytyy. Suosituinta on kuitenkin tilata salaatti- tai buffetpöydän antimet valmistujaisjuhliin.

Kun ollaan kouluissa juhlistamassa ylioppilasta, ruuat täytyy siksi aikaa saada kylmäsäilytykseen.

Jyrki Laaksonen, pitopalvelun ylioppilasjuhlavastaava

- Ruokia tilataan paljon eli salaatteja ja aika paljon kalaa. Jotkut haluavat kunnon riimihärkää myös salaattipöydän oheen. Asiakkaat ovat takavuosia tarkempia tilauksissaan, mutta isojakin tilauksia tulee yhä. Viime päivinä on tullut 150 hengen tilaus. Vierasjoukko kasvaa helposti, kun juhliin tulevat sukulaisten lisäksi pelikaverit, pohtii Tolmunen.

Turun ympäristökunnissa tarjoiluja järjestävä pitopalveluyrittäjä Taina Lehtinen kertoo, että maalla vieraat tulevat pikku hiljaa ja silloin suositaan lautaselta syötävää ruokaa - salaattia, kalaa ja paistia.

- Voileipäkakku on toisaalta lisännyt suosiotaan, mutta pääpaino on salaateissa. Lisäksi tilataan paljon rieskarullia, kalaa ja uusia perunoita, jos on pitkämatkalaisia vieraiden joukossa mukana, kertoo Laaksonen Pitopalvelu Maija Laineelta.

Kahvipöytään erikoiskakku

Kahvipöydässä on yrittäjä Tolmusen mukaan yhä usein kermakakku - tuoreista mansikoista. Silti sekä Tolmunen että muut yrittäjät kertovat, että myös erikoiskakut valtaavat alaa.

Jotkut haluavat kunnon riimihärkää myös salaattipöydän oheen.

Hilda Tolmunen, pitopalveluyrittäjä

- Britakakku, valkosuklaakakut ja suklaamoussekakut ovat suosituimpia kuin perinteinen kermakakku, sillä kotimaisia marjoja ei ole saatavilla, kertoo pitopalveluyrittäjä Pirjo Salmi.

Hilda Tolmunen vahvistaa, että varsinkin pojille maistuu suklaakakku. Yrittäjä Taina Lehtinen kertoo, että heillä suosiossa ovat juustokakut ja marenkikakut.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus