1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Maksuun riittää pian pelkkä kortin vilautus

Pankkikorteilla maksetaan pian pikkuostoksia ilman tunnuslukua. Suomalaiset pankit ovat uusimassa debit-korttejaan niin sanotuiksi lähimaksukorteiksi. Niillä voi maksaa alle 25 euron ostoksia käyttämällä korttia maksupäätteen vieressä.

talous
Mies maksaa ostoksiaan pankkikortilla.
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Kortin väärinkäyttö estetään siten, että aika ajoin maksupääte vaatii kortin sirun lukemista ja tunnuslukua. Lisäksi peräkkäisilä lähimaksuja voi tehdä vain tietyn määrän, minkä jälkeen maksupääte pyytää taas tunnuslukua.

Lapissa ainakin Osuuspankki ja Nordea ovat jo uusineet asiakkaidensa kortteja lähimaksukorteiksi.

Pohjolan Osuuspankin johtajan Mikko Kokkosen mukaan lähimaksuominaisuus on tulossa kaikkiin debitkortteihin.

- Kyllä varmaan tämä ominaisuus lisätään kaikkiin kortteihin ajan myötä. Asiakas kuitenkin päättää minkälaista maksutapaa hän käyttää kassa, Kokkonen sanoo.

Ennen kuin lähimaksutavan voi ottaa käyttöön, täytyy ensimmäisellä kertaa tunnustautua maksupäätteellä pin-koodilla. Sen jälkeen voi käyttää maksupäätteellä lähilukua.

Ei voi vielä maksaa

Rovaniemen Rinteenkulman kauppakeskuksessa K-Supermarketissa ja Alkon myymälässä ei vielä voi maksaa lähimaksutavalla. Molemmissa on jo lähimaksutunnuksilla varustetut maksupäätteet, eli ne käyvät tekniikan puolesta lähimaksuun, mutta se vaatii vielä laitteiden päivityksen.

- Kortteja ei ole vielä niin paljon liikenteessä. Heti kun niitä alkaa olla enemmän liikkeellä, niin päivitys varmaan tehdään Keskon toimesta, K-Supermarket Rinteenkulman kauppias Janne Rinne sanoo.

Rinne on varma siitä, että maksu ei voi mennä asiakkaan kortilta hänen tietämättään esimerkiksi maksupäätteen ohi käveltäessa.

- Ei ole sellaista vaaraa. Kortti pitää käyttää aivan laitteen vieressä ja odottaa, että laite piippaa ja on tunnistanut kortin, Rinne sanoo.

Alkon myymäläpäällikkö Päivi Hyväri sanoo, että Alko valmistautuu parhaillaan maksupäätteiden päivitykseen ja se on tulossa todennäköisesti syksyllä. Jotkut asiakkaat ovat jo yrittäneet maksaa vilauttamalla lähimaksukorttiaan.

- Varsinkin nuoret ovat kysyneet, he ovat niin valveutuneita näiden suhteen, Hyväri sanoo.

Lue seuraavaksi