Avaruusaseman uusi miehistö hujahti perille ennätysvauhtia

Vain kuudeksi tunniksi lyhentynyt lento vei asemalle muun muassa italialaisen astronautin. Jälkitoimituksena lähetetään avaruuspizzaa.

Ulkomaat
Karin Nyberg kuvattuna avaruusasemalla.
Kansainvälisen avaruusaseman kolme uutta asukasta ovat taittaneet matkan Kazakstanista ISS:lle alle kuudessa tunnissa. Aiemmin matka kesti kaksi päivää, mutta venäläiseen Sojuz-alukseen tehdyt muutokset lyhentävät sitä tuntuvasti. Huippunopea miehitetty matka oli toinen; ensi kerran Sojuz kykeni sellaiseen toissa kuussa.Video:NASA

Kansainvälisen avaruusaseman kolme uutta asukasta ovat taittaneet matkan Kazakstanista ISS:lle alle kuudessa tunnissa. Aiemmin matka kesti kaksi päivää, mutta venäläiseen Sojuz-alukseen tehdyt muutokset lyhentävät sitä tuntuvasti. Huippunopea miehitetty matka oli toinen; ensi kerran Sojuz kykeni sellaiseen toissa kuussa.

Keskiviikkoaamuna Suomen aikaa ISS:n kolmen hengen venäläis-yhdysvaltalaiseen miehistöön liittyivät Yhdysvaltain ja Italian astronautit Karin Nyberg ja Luca Parmitano sekä Venäjän kosmonautti Fjodor Jurčihin.

Nyberg ja Jurčihin ovat olleet avaruudessa ennenkin – Jurčihin peräti kolme kertaa – mutta Parmitanolle matka on ensimmäinen. Hänen on määrä päästä myös avaruuskävelylle.

36-vuotias Parmitano, lennoston koelentäjä, on ISS:n kaikkien aikojen nuorin miehistön jäsen, jonka on määrä viipyä asemalla useita kuukausia. Hän on myös ensimmäinen Euroopan avaruusjärjestön Esan vuonna 2008 aloittaman uuden astronauttikoulutusohjelman oppilas, joka pääsee tositoimiin.

Parmitano ei joudu olemaan avaruudessakaan ilman kotimaansa ruokaa: italialaiset kokit ovat kehitelleet hänelle avaruuskäyttöön sopivia pizzoja, lasagnea ja muita aterioita, jotka Esan miehittämätön rahtialus Albert Einstein kiikuttaa ISS:ään kesäkuussa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset