HS: Marimekon kuosi paljastui kopioksi

Ukrainalaisen kansantaitelijan maalauksesta kopioitua Metsänväki-kuosia on käytetty mm. Finnairin kaukolentokoneen koristelussa.

talous
Metsänväki -kangas.
Marimekko

Kristina Isolan Marimekolle suunnittelema kuosi on kopioitu ukrainalaisen kansantaitelijan työstä. Asiasta kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Maria Primatšenko maalasi teoksensa Rotta matkalla vuonna 1963. Isolan suunnittelema kuosi Metsänväki on puolestaan vuodelta 2007. Alkuperäisteoksessa seikkailevat eläinhahmot puuttuvat Marimekon kuosista, mutta puustoa kuvaavat painokuviot ovat identtiset.

- Tieto siitä, että Metsänväki-kuosin pohjana onkin käytetty toisen taiteilijan teosta, on meille suuri järkytys ja syvä pettymys, Marimekon taiteellinen johtaja Minna Kemell-Kutvonen kertoo Helsingin Sanomille.

Kristina Isola.
Kristina Isola.Marimekko

Tunnettu suunnittelija Kristina Isola on tehnyt yhteistyötä Marimekon kanssa vuosikymmeniä. Hän ei vastannut Helsingin Sanomien yhteydenottoihin.

Marimekon mukaan suunnittelijat ovat aina vastuussa designeistaan, Marimekolla on niihin ainoastaan kaupallinen käyttöoikeus.

Metsänväki-kuosia on käytetty mm. sinisenä versiona Finnairin kaukolentokoneen koristelussa osana Finnairin ja Marimekon yhteistyötä. Kuosia ei ole tällä hetkellä myynnissä Marmekon omissa myymälöissä.

Maria Primatšenko (1908 - 1997) oli itseoppinut maalari, jonka suositut naivistiset maalaukset kuvaavat ukrainalaisen kansantaiteen eläin- ja kasviaiheita. Rotta matkalla kuuluu nykyisin Ukrainan kansantaiteen museon kokoelmiin.