1. yle.fi
  2. Uutiset

Lastenpsykiatri: Opeta lapselle, että uimapuvun alla on arvokas paikka

Kesä innostaa lapsia pusuhippaan ja lääkärileikkeihin. Lapsi on omasta kehostaan ylpeä. Uimapuvun alle ei kuitenkaan saa mennä ilman lupaa, muistuttaa lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.

Kotimaan uutiset
Raisa Cacciatore ja Essi Kantonen
Aamu-tv:n vieraina olivat lasten alastomuudesta puhumassa lastenpsykiatri Raisa Cacciatore ja lastentarhanopettaja Essi Kantonen.

Pienen lapsen kiinnostus seksuaalisuuteen on uteliaisuutta. Ylen aamu-tv:n vieraana keskiviikkona ollut Cacciatore tietää, että nakupellet vertailevat mielellään vartaloitaan.

Vanhemmille hän antaa vinkin kertoa, mitä milläkin ruumiinosalla tehdään.

- Kaikilla kehonpaikoilla täytyy olla oikeat nimet, joita saa käyttää ja joista voi puhua, koska ne kirosanat opitaan viimeistään koulussa sitten. Ja kaikilla kehon asioilla, keuhkoilla, suulla tai korvilla on joku toiminta. Se täytyy kertoa sen lapsen ymmärtävällä tavalla ja tasolla. Silloin lapsi saa myös sen viestin, että näistä asioista voi puhua omien vanhempien kanssa, Raisa Cacciatore sanoo.

Vanhemmilta lastenpsykiatri toivoo myös yksityisyyden arvokasta opettamista.

- Uikkareiden alla olevat paikat ovat todella arvokkaita ja yksityisiä. Niitä ei ole tapana näyttää kaikille, eikä kukaan saa koskea niihin ilman sinun omaa lupaa ja hyvää syytä, Cacciatore opastaa lapselle kertomaan.

Lapsen ylpeyttä omasta kehosta ei kuitenkaan saa rajoittaa rumasti. Oikeaa ikää, jolloin uimarannalla on syytä pukeutua uimapukuun, ei ole olemassa. Lapsi huomaa yleensä itse, milloin nakuilu alkaa hävettää.

Lue seuraavaksi