Kuninkaan paikka on bussin takapenkillä

Hämeenlinnan paikallisliikenteen matkustajat kokevat yllätyksen astuessaan bussiin. Opiskelijat ovat päällystäneet osan bussin penkeistä uusin iloisin päällystein. Kuninkaan vieressä istuimet odottavat myös hovinarria ja prinsessaa.

kulttuuri
Mari-Elaine Reingoldt ja Helianna Halonen bussin kuningaspenkeillä
Markku Karvonen / Yle

Ammattiopisto Tavastian opettaja Päivi Malinen näki kuvan, jossa taitelijat olivat tehneet linja-autoon penkinpäällisiä. Hän ehdotti opiskelijoilleen, että tavastialaiset voisivat paitsi ryöstää idean, myös pistää paremmaksi. Vekka liikenteeltä he saivat käyttöönsä bussin, jonka kyljissä ovat Tavastian mainokset, ja joka enimmäkseen ajaakin oppilaitoksen suuntaan.

Kulttuurialan opiskelijat suunnittelivat ja valmistivat päälliset projektityönään. Heidän pääaineensa on vaatetus, ja tavoitteenaan käsi- ja taideteollisuusalan tutkinto. Penkinpäällinen on vaatetta helpompi tehdä, sanoo opiskelija Mari-Elaine Reingoldt. Ne liikkuvat vähemmän, eivätkä juuri asiakkaana valita.

- Hienoa, että pääsimme tekemään jotakin erilaista. Kehittelyvaiheita oli ja testailimme kaikenlaista. Saimme vaihtokauppana eräältä käsityöläiseltä pitsiliinoja, joita päätimme myös hyödyntää. Mielestämme nämä ovat innovatiivisia tapoja käyttää materiaaleja, kuvailevat opiskelijat Mari-Elaine Reingoldt ja Helianna Halonen leijonanharjoja ja pitsilampaita.

Käyttötaidetta kaiken kansan käyttöön

- Tietenkin otimme huomioon sen, että päällisten on kestettävä bussin kulutusta, niin että näillä voi oikeasti istua. Materiaalit täytyy tuntea.

- Halusimme sellaiset istuimet, että matkustajat kokevat ne miellyttävinä, etteivät ne hyökkää päälle. Mainoksissa ja muualla ympäristössä on tarpeeksi sen kaltaista ”saastetta”. Halusimme vaikutelmaksi, että vau! Mikä tää on, kuvaa Mari-Elaine Reingoldt.

- Kuningastuolin idea lähti siitä, että se ei olisi kaukana itse penkin tarkoituksesta. Se on tuoli, mutta päätimme tehdä vain siitä hienomman tuoli. Emme käsityöläisinä halua, että taide kuuluu vain gallerioihin, vaan sen päällä voi myös istua. Taide saa nähdä elämää ja tämä on kauneutta käytännössä, iloa ja yllättävyyttä arkeen. Kokeilkaa kuningastuolia, siitä voi saada vaikka kuningastunteen loppupäivään, kehottavat Mari-Elaine Reingoldt ja Helianna Halonen.