1. yle.fi
  2. Uutiset

Todennäköisin pätkätyöläinen on korkeasti koulutettu nuori nainen

Akavan keskiviikkona julkistaman esityksen mukaan alle vuoden kestävät määräaikaisuudet ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä. Miestenkin pätkätyöt ovat silti yleistyneet.

Kotimaan uutiset
Määräaikaisten työsuhteiden kestot ikäryhmittäin -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Akava julkisti keskiviikkona palkansaajajäsentensä työurien repaleisuutta ja pätkätyötä koskevaa tilastotietoa ja tutkimustuloksia.

Erityisesti nuorten koulutettujen naisten kohdalla pätkätyö on merkittävä ilmiö - enemmän kuin joka kolmas korkeakoulutettu alle 35-vuotias nainen työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa.

Työnantajilla on sisäänrakennettu vauvariski nuorten naisten palkkaamisessa.

Maria Löfgren

- Tämä on huolestuttava kehitys, ja mielestäni se kertoo siitä, että työnantajilla on sisäänrakennettu vauvariski nuorten naisten palkkaamisen kynnyksessä, sanoo Akavan johtaja Maria Löfgren.

Määräaikaisuudet ovat yleistyneet myös nuorten miesten keskuudessa. Nuorista, korkeakoulutetuista miehistä pätkätöitä tekee yli 20 prosenttia. Kaikkiaan pätkätyöt ovat alle 35-vuotiailla yleisempiä kuin näitä vanhemmilla ikäryhmillä.

- Tämä, että nuorten miesten osalta määräaikaisuudet ovat lisääntyneet, saattaa osittain selittyä sillä, että kun laajoja joukkoirtisanomisia on viime aikaoina aika ahkeraan toteutettu, niin työllistyminen irtisanomisten jälkeen tapahtuu pätkätöiden kautta, Löfgren sanoo.

Laittomia ketjutuksia vuodesta toiseen

Akava laskee, että määräaikaisuuksista jopa 40 prosenttia on laittomasti ketjutettuja: jopa 70 prosentilla määräaikaisista nykyinen työsuhde on vähintään toinen perättäinen samalla työnantajalla.

- Kun määräaikaisuuksia on käytännössä peräkkäin vähintään kolme, viittaa tämä siihen, että työvoiman tarve on jatkuvaa. Jos hyväksyttäviä perusteita määräaikaisuduelle ei ole, pitäisi työsuhde solmia toistaiseksi voimassa olevaksi, toteaa Akavan tutkija Joonas Miettinen.

Työsopimuslain nojalla työnantaja on velvoitettu perustelemaan määräaikaisen työsuhteen käytön työntekijälle kirjallisesti. Akavan mukaan kahdessa tapauksessa viidestä määräaikaisuuden perustetta ei kuitenkaan ole kirjattu.

Sijaisuus on sukupuolesta riippumatta yleisin määräaikaisuuden peruste Akavan palkansaajajäsenten keskuudessa. Sijaisuudet ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Miehillä pätkätyötä perustellaan lähes yhtä yleisesti sijaisuudella ja työn projektiluonteella.

Määräaikaiseen sopimukseen purkuehto

Akavan keino määräaikaisten neuvotteluaseman parantamiseksi olisi työsopimuksen purkuehto myös määräaikaiseen sopimukseen. Akava vaatii työntekijälle oikeutta irtisanoa kuutta kuukautta pidempi työsopimus niin kuin vakituinenkin. Tällöin määräaikainen työsopimus ei olisi esteenä kenties paremmalle ja vakitusielle työsopimukselle. Työntekijä ei voi sopimuskauden aikana vastaanottaa kenties parempaa tai vakituista työsopimusta määräaikaisuuden aikana, koska määräaikainen sopimus on sitova koko määräajaksi.

Esitys nojaa kahdesta eri aineistosta tuotettuun tietoon. Akavan pätkätyökysely 2013 toteutettiin huhti-toukokuun vaihteessa 2013. Kyselyyn vastasi 2 800 Akavan palkansaajajäsentä. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen aineistot ovat vuosilta 2008–2012.

Lue seuraavaksi