Kamelit ja palmut tekevät ”Kotkan Saharasta” keitaan

Kotkan keskustassa sijaitsevan metsäteollisuusyrityksen sahanpurukasat ovat saaneet kansan suussa lempinimen "Kotkan Sahara". Puistotoimi ja Kotkamills Oy halusivat tukea mielikuvaa ja asettivat maisemaan keitaaseen sopivia elementtejä.

Kotimaa
Kotkan Sapokassa sahanpurujen eteen on laitettu vanerisia kameleita ja palmuja.
Kotkan kaupunki

Kotkan keskustassa, meren rannalla Sapokassa, sijaitsee aikakauslehti- ja laminaattipapereita sekä puutuotteita valmistava metsäteollisuusyritys Kotkamills Oy. Sen hake- ja sahanpuruvarastot ovat saaneet kansan suussa nimen "Kotkan Sahara". Eikä ihme, nimittäin kasat näyttävät kauempaa katsottuna hiekkadyyneiltä.

Kotkan kaupungin puistotoimi ja Kotkamills Oy halusivat tukea kyseistä mielikuvaa ja nyt maisema näyttää keitaalta autiomaan keskellä. Kasojen edessä olevaan aitaan on kiinnitetty vanerista tehtyjä kameleita ja metalliset palmut.

Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen on idean isä.

- Saharaksihan paikka on mielletty jo kauan ja me lähdimme jatkojalostamaan ideaa. Minusta tällainen sopii puisto- ja teollisuuskaupunkiin hyvin. Ei tehdä kaikkea samalla sapluunalla.

Laaksonen kertoo löytäneensä palmut saksalaisesta leikkivälinekatalogista. Hän kysyi maahantuojalta saisiko palmun varsia vähän pidemmiksi ja se onnistui.

- Alunperin meidän piti laittaa tähän vain palmuja, mutta mietimme, että kyllähän keitaalla käy kameleita juomassa. Niinpä meillä on myös kameleita.

Maisema elää jatkuvasti

Kotkamills Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Pirjo Eteläisen mukaan idea keitaasta oli tervetullut.

- Se elävöittää teollisuusyrityksen kuvaa ulospäin. Saadaan ilmettä meidän raaka-ainekasojen äärelle.

Alunperin meidän piti laittaa tähän vain palmuja, mutta mietimme, että kyllähän keitaalla käy kameleita juomassa

Heikki Laaksonen

Pirjo Eteläinen uskoo, että kamelit ovat pitkäikäisiä, koska ne on pinnoitettu Kotkamillsin maalauskalvolla. Aine on samaa mitä käytetään esimerkiksi liikennemerkeissä.

Kameleiden ja palmujen tausta muuttuu sitä mukaa paljonko haketta ja purua on ulkona. Maksimissaan sitä on satatuhatta kuutiota. Pienimmillään kasat ovat heinäkuussa, jolloin sahat seisovat eikä niiltä tule raaka-ainetta.

Kasoja alueella on ollut aina siitä saakka, kun Kotkan saha perustettiin 140 vuotta sitten. Tuulisina päivinä tuttua on myös pöllyävä puru.

- Talot on rakennettu tehtaan viereen aika äärelle. Toivottavasti nykyään ikkunoissa on niin hyvät suodattimet ja tiivisteet ettei puru päädy sisälle asti, toteaa Eteläinen.

- Mutta jollei olisi purua, ei olisi myöskään tehdasta. Olemme muun muassa paikkakunnan viidenneksi suurin työnantaja, joten uskon, että yrityksellä on merkittävä osa kotkalaisten elämässä. Kaikkiaan yritys työllistää noin 500 ihmistä.