Nykyteltta pystyttää itse itsensä

Paino, koko ja vedenpitävyys ovat tärkeimmät kriteerit telttaa ostettaessa. Vaativien olojen asumukset ovat asia erikseen, mutta perusteltta on pysynyt yllättävänkin samannäköisenä vuosikymmeniä. Toki nykyulkoilijalle on tarjolla jopa malleja, jotka pystyttävät itse itsensä tai joissa voi välttää kontaktin maanpinnan kanssa.

Kotimaa
Teltta pystyttää itse itsensä avattaessa.
Kia-Frega Prepula / Yle

Teltan ostajan vaatimukset riippuvat käyttötarkoituksesta, sanoo myyjä Marko Kauppinen. Leirintäalueelle riittää tavarataloteltta, kun taas vaellus vaatii kevyempää, vettäpitävää ja pieneen tilaan menevää telttaa. Tavallisia telttoja tulee toki jatkuvasti uusia, mutta pyörää ei ole tälläkään alalla keksitty uudelleen.

– Perusteltat ovat perustelttoja, mitä ne ovat olleet 20 vuotta.

Valtaosa hakeekin Kauppisen mukaan niin sanottuja tusinatelttoja; esimerkiksi erikoisia kuoseja ei juuri kysellä. Toisaalta vaativia kiinnitystappeja tai muuta vaativaa viritystä etsitäänkin toisaalta partioaitoista, isoista kaupungeista ja netistä.

Varman vedenpidon matkaaja saa Kauppisen mukaan satasella. Ainakin teoriassa:

Muistaako festarihulinassa pystyttää teltan oikein, on toinen juttu. Se on tosi tärkeää vedenpitävyyden kannalta

Myyjä Marko Kauppinen

– Muistaako festarihulinassa pystyttää teltan oikein, on toinen juttu. Se on tosi tärkeää vedenpitävyyden kannalta.

Irti maasta tai itse pystyttyen

Vaihtelua teltoissa löytyy esimerkiksi korkeudesta: puoli metriä korkeissa vaellusteltoissa kääntyminenkin on oma taiteenlajinsa. Huvilateltassa seisomakorkeus taas on kaksi metriä, ja kahtanukkumahuonetta erottaa eteinen. Laavut puolestaan ovat yhdeltä seinältä kokonaan auki.

Myyjä Lauri Typpö löytää ulkonukkujalle kaksi uutuutta: teltasta käyvä viidakkoriippumatto kiinnitetään puusta puuhun eikä se kosketa maata lainkaan. Mutta miten puiden väliin kiinnitettyyn telttaan sitten sujahdetaan? Syöksymällä oksalta?

– Tähän on varmasti paljon erilaisia tekniikoita olemassa... Kyllä sinne tuolta päädystä. Tyyli on vapaa varmasti, pudottele Typpö.

Toinen uusavuttoman pelastus voi olla automaattisesti pystyttyvä kahden hengen peruskupoliteltta, joka täyttyy 15 sekunnissa. Suojapussi auki, teltta esille ja - voila!

Sinänsä pystyttäminen ei ole rakettitiedettä: valtaosassa teltoista menee kaksi tukikaarta ja niiden päälle viritetään vielä erillinen. Nukkumaan pitäisi siis päästä ilman käyttöohjeitakin, vakuuttaa Marko Kauppinen.

Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät torstaisin yhteistä teemaa. Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseuran aiheena on 30.5.2013 klo 14.30 - 15 leirintämatkailun ja leirintäalueiden nykytila.