Geenimuunneltu soija nyt isojenkin rehuntuottajien tuotannossa

Suuretkin rehuntuottajat ovat tänä keväänä ottaneet geenimuunnellun soijan rehujen raaka-aineeksi. Pienet tuottajat ovat käyttäneet geenimuunneltua soijaa jo vuosia.

Kotimaa

Geenimuunnellun rehun käyttö suomalaisessa sika- ja siipikarjatuotannossa voi lisääntyä merkittävästi valtaosaa markkinoista hallitsevien Raision ja Suomen Rehun lähdettyä mukaan geenimuunnellun rehun tuotantoon.

Tähän asti geenimuunneltua rehua ovat tuottaneet vain pienet toimijat ja muunnellun rehun osuus markkinoista on jäänyt noin 15 prosenttiin.

Pelkästään Suomen Rehun markkinoille tuoman geenimuunnellun rehun määrä voi nostaa kokonaisuutta 10 - 20 prosenttiyksikköä, arvioi Hankkijan rehuliiketoiminnan liiketoimintajohtaja Jukka Haikonen.

Sekä Suomen Rehu että Raisio ovat ottaneet geenimuunnellun soijan käyttöön tänä keväänä. Markkinoilta sen suosiosta ei vielä ole tietoa. Molemmat toimijat myyvät rinnalla myös muuntelemattomasta soijasta valmistettua rehua.

Muuntelematontakin rehua edelleen saatavissa

Syynä geenimuunnellun soijan käyttöönottoon on molemmilla muuntelemattoman soijan voimakas hinnannousu ja vaikea saatavuus. Maailmalla viljellystä soijasta jo 80 prosenttia on geenimuunneltua. Silti sekä Suomen Rehu että Raisio aikovat pitää tarjolla myös muuntelemattomasta soijasta valmistettua rehua. Tosin se on hinnaltaan kalliimpaa kuin muunnellusta soijasta valmistettu.

Raision viestintäpäällikkö Heidi Hirvonen sanoo, että jatkossa tuottajat voivat valita kumpaa rehua käyttävät, ja viime kädessä valinta on kuluttajilla, jotka päättävät ovatko valmiita maksamaan muuntelemattomalla rehulla ruokitusta lihasta korkeampaa hintaa.

Hirvonen muistuttaa, että ulkomailta Suomeen tuotavasta siipikarjasta ja sianlihasta jo 90 prosenttia on ruokittu soijamuunnellulla rehulla. Kuluttajan on mahdotonta tietää onko ruokkimiseen käytetty manipuloitua rehua, koska osa kotimaisesta rehustakin on ollut jo kymmenkunta vuotta geenimuunneltua eivätkä viranomaiset edellytä siitä merkintöjä pakkauksiin.

Hirvosen mukaan kuluttajat voisivat vaikuttaa valinnan mahdollisuuteen vaatimalla tuotemerkintöjä, joista näkee onko ostamassa muunnellulla vai muuntelemattomalla rehulla ruokittua lihaa. Koska valtaosa tuotteista maailmalla on tuotettu muunnellulla rehulla, voisi muuntelemattomalla rehulla tuotetulla ruoalla olla myös vientimahdollisuuksia.

Hirvonen muistuttaa, että Suomessa kala- ja maitolinja on edelleen kokonaan muuntelemattomalla rehulla tuotettua, mikä on ainutlaatuista maailmalla. Osittain se johtuu siitä, että nautakarjan rehuissa soija on korvattavissa muilla raaka-aineilla.