Kalervo Palsan Getsemane herätettiin eloon

Ristiriitoja herättäneen kittiläläistaiteilijan koti avataan museona 6. kesäkuuta. Palsan kotitalon ja Getsemane-ateljeen on kunnostanut ja entisöinyt Kauko Sorjosen säätiö. Palsan hengen epäillään pörräävän ateljeessa edelleen. Toimittajalle se ilmestyi ampiaisena.

kulttuuri
Kalervo Palsan ateljeessa voi aistia taiteilijan läsnäolon. taiteilijan käyttämät välineet ja arkipäivän esineet on aseteltu vanhoille paikoilleen valokuvia apuna käyttäen.
Kalervo Palsan ateljeessa voi aistia taiteilijan läsnäolon. Palsan käyttämät välineet ja arkipäivän esineet on aseteltu vanhoille paikoilleen valokuvia apuna käyttäen. Ateljeessa ennen ollut iso ja koristeltu maalausteline on Kiasman kokoelmissa, jonne Palsan jäämistön perinyt ystävä Maj-Lis Pitkänen lahjoitti teoksia ja esineitä vuonna 1999.Maija-Liisa Juntti / Yle

Jyväskyläläinen Kauko Sorjosen säätiö hankki Kalervo Palsan kotitalon ja ateljeen itselleen kesällä 2011. Kalervo Palsa oli testamentannut paikan ystävälleen Maj-Lis Pitkäselle. Palsa-museon toteutuksesta vastaa Reidar Särestöniemi museosäätiö.

Reidar Särestöniemi museon johtajan Liisa Tervahaudan mukaan Palsan kotimökistä on poistettu muun muassa homehtuneet seinäpahvit sekä muovimatto ja Getsemane on saanut uuden katon.

Samuli Putro kertoi ajatelleensa, että ampiainen on Kalervo Palsa.

- Tämä oli todella huonossa kunnossa. Talvella on huollettu näitä esineitä Särestössä, niille on tehty museon vaatimia toimenpiteitä. On mietitty, haastateltu ja tutkittu valokuvista mitä me täällä teemme. Palsan päiväkirjathan ovat oivallinen apu tässä kaikessa.

Palsan pieni, sodassa säästynyt kotimökki on palautettu sisätiloiltaan aiempien aikojen, arviolta 30-40 luvun kuosiin.

- Se on varustettu lähinnä perheen, hänen äitinsä ja velipuolien ja isänsä aikaiseen elämään, kertoo museojohtaja Liisa Tervahauta.

Seinämaalaukset Getsemanen rikkaus

Kalervo Palsan Getsemane-ateljee on entisöity Kalervo Palsan hengessä, koska siellä taiteilija on suurimmaksi osaksi maalannut kiitellyt ja parjatut teoksensa. Getsemanen seinämaalaukset on konservoinut pimeässä ja kosteassa tilassa paikallaan espoolainen konservaattori Liisa Hänninen-Peltz.

Liisa Tervahaudan mukaan seinämaalukset oli alunperin tarkoitus siirtää konservoitavaksi Espooseen, mutta se osoittautui mahdottomaksi toteuttaa.

- Ne on niin järeillä nauloilla kiinni, koska se on sitä pahvia josta Palsa kertoo päiväkirjassaan 67, ellen ihan väärin muista, että hän osti pahvia Oulusta ja päällystää tuon työtilansa tuolla pahvilla. Seuraavana vuonna hän kertoo, että hän maalaa seiniä siellä.

Kalervo Palsa herätti Kittilässä eläessään ristiriitaisia tunteita pahennusta herättäneen elämäntapansa ja maalaustensa vuoksi. Särestöniemi museon johtajan Liisa Tervahaudan mukaan Getsemane - Kalervo Palsa kotimuseo esittelee myös Palsan toista puolta.

-Yritämme tuoda esille tämän museon myötä myöskin Kalervo Palsasta piirteitä jotka ovat jääneet hyvin vaikeasti lähestyttävien teosten taakse ja jotka ovat leimanneet häntä koska hän on myöskin hyvin monipuolinen taiteilija sekä sivistynyt ja älykäs henkilö.

Kulttuurisihteeri Marika Salmisen mukaan Kittilän kunta on tukenut Palsan kotipaikan entisöintiä 10 000 eurolla.

- Olemme todella tyytyväisiä, että Palsalle avataan museo ja Getsemane saadaan asiakkaiden, matkailijoiden ja kittiläläisten nähtäville, myös sisätilat.

Palsan henki ilmestyi ampiaisena

Getsemane-ateljeessa, Palsan tavaroiden ja maalausten keskellä, voi aistia taiteilijan läsnäolon. Vaja on pieni ja hämärä, seinille on maalattu hurjia kuvia luurankomaisista hahmoista ja julman kokoisista päistä. Katonrajaan on liimattu kuolinilmoituksia, joihin Palsa on kirjoittanut oman nimensä ja syntymäaikansa. Taiteilija tiesi kuolevansa nuorena.

Haastattelu amanuenssin kanssa keskeytyy, kun Getsemanen avoimesta ovesta pörrää sisään ampiainen.

Pienen huoneen nurkassa on keltainen kerrossänky, jonka kyljessä ovat tekstit "Sotilas valitsee aina triumfin ennen naista" ja "Ken pilviin saakka kohoaa, hän vartoo ensi salamaa". Seinälle on kirjoitettu Palsan opiskeluaikojen osoite Helsingissä, Kristianinkatu 7 C. Seinällä riippuu myös hirttoköysi.

- Hän kirjoitti päiväkirjoissaan paljon itsetuhoisia mietelmiä. Hänellä oli ilmeisesti muistutuksena tuo hirttoköysi täällä ateljeessa. Palsalla oli synkät hetkensä, amanuenssi Anne Koskamo kertoo.

Palsa ammensi inspiraation taiteeseensa kotoaan Kittilästä. Sinne hän myös aina palasi, vaikka elinolosuhteet olivat vaatimattomat.

Haastattelu amanuenssin kanssa keskeytyy, kun Getsemanen avoimesta ovesta sisään pörrää ampiainen. Se jää pyörimään toimittajan ja amanuessin jalkoihin. Toimittaja arvelee ampiaisen olevan Palsan henki, sen verran tiiviisti se kaksikkoa kiertää. Amanuenssi Koskamo ruokkii ajatusta omilla ja laulaja Samuli Putron kokemuksilla.

- Tämä on ollut täällä koko ajan, Koskamo sanoo ja väistelee villinä pörräävää siivekästä.

Koskamo kertoo, että laulaja Samuli Putro kertoi viime kesänä lehdistötilaisuudessa samanlaista tarinaa.

- Hän oli vieraillut Palsan pihapiirissä Suojelu minua -ohjelman kuvauksissa ja kertoi, että silloinkin ympärille tuli pörräämään ampiainen. Putro kertoi silloin ajatelleensa, että se on Kalervo Palsa, Koskamo kertoo.

Anne Koskamoa juttua varten haastatteli toimittaja Maija-Liisa Juntti.

Getsemane - Kalervo Palsa kotimuseo avataan yleisölle kesäkuun 6. päivä.