1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

1800-luvun arkistonhoitaja erehtyi: Tavalliseksi luetteloitu toora on vanha ja harvinainen

Kömpelö ja outo, arvioi 1800-luvun kirjastonhoitaja juutalaisen tooran. Ainutlaatuinen ja hyvin säilynyt, sanoo nykytutkija.

kulttuuri
Toorarulla Bolognan yliopiston arkistossa.
Toorarulla Bolognan yliopiston arkistossa.Nucci Michelle / EPA

Italialaisen yliopistokirjaston arkistosta on löytynyt maailman vanhin tunnettu täydellinen toorarulla. Bolognalaisarkistosta löydetty teksti voi olla 900 vuotta vanha, arvioi professori Mauro Perani.

Aiemmin arveltiin, että lampaannahkainen toora oli 1600-luvulta. Niinpä sitä ei pidetty mitenkään poikkeuksellisena, ja nimeksikin oli annettu vain "Toora numero kaksi". Virheen teki arkistonhoitaja, joka vuonna 1889 kirjoitti, että tooran teksti oli kömpelöä ja outoa.

Perani kuitenkin aavisti toisin alettuaan luetteloida Bolognan yliopiston noin 30:a vanhaa tooraa. Kohta hän löysi epäilyksillään todisteita: tekstissä oli kirjaimia ja merkkejä, jotka juutalainen oppinut kielsi 1100-luvulla. Italiassa ja Yhdysvalloissa tehty hiiliajoitus varmisti iän.

Todella vanhat toorat ovat harvinaisia, koska vahinkoja sattuu, ja turmeltuneena toora menettää pyhyytensä, jolloin se haudataan. Lisäksi kymmeniätuhansia toorarullia tuhottiin natsi-Saksassa ja fasistisen hallitsemassa Italiassa. Osa käytettiin uusien kirjojen kansiksi.

Käärö lienee luostarista

Tätä ennen vanhin tunnettu toora on peräisin 1200-luvun lopulta, joskin kirjan muotoisena se on säilynyt vuodelta 1008. Vanhimmat säilyneet tooran palaset ovat 600-luvulta.

Toorarulla Bolognan yliopiston arkistossa.
Vanhat toorat ovat harvinaisia.Nucci Michelle / EPA

36 metriä pitkä ja 64 senttiä leveä Bolognan toora on loistavassa kunnossa, iloitsee Perani. Rulla lienee peräisin Bolognan dominikaaniluostarista. Perani arvelee sen päätyneen yliopistoon, kun Napoleon pyrki hajottamaan Italian luostarilaitoksen 1800-luvulla.

Tooraan on kirjattu juutalaisuuden keskeisin oppi. Kristitytkin tuntevat sen: teksti on Raamatun viisi ensimmäistä kirjaa, Mooseksen kirjat. Ei ollut mitenkään outoa, että dominikaanimunkeilla oli juutalainen toora, sillä varhaisella keskiajalla kristityt ja juutalaiset oppineet tekivät läheistä yhteistyötä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi