Uudella strategiasuunnitelmalla ojennetaan Mikkelin ryhtiä

Mikkelin kaupungin hyvinvointia ja kasvua käsittelevä strategia valmistunee vielä kesäkuun aikana. Strategiassa luodaan päämäärät, joilla kaupungin ryhtiä ojennetaan tulevien vuosien aikana. Parempien palvelujen lisäksi myös asukkaille tullaan asettamaan jatkossa edellytyksiä.

Mikkeli
 Soile Kuitunen Mikkelin kehitysjohtajana.
Soile Kuitunen.Arkistokuva: Juho Liukkonen / Yle

Mikkelin kaupunki on työstänyt uutta strategiaa kaupungin kehittämiseksi jo vuodesta 2012 saakka. Kaupungin valtuusto käsittelee vielä tämän kesän aikana strategiasuunnitelman, jolla luodaan päämäärät kaupungin asukkaiden, elinkeinoelämän ja ympäristön hyvinvoinnin parantamisesta.

Strategiassa tehtyjä linjauksia ryhdytään toteuttamaan vuosina 2014 - 2017.

Valmistuvasta strategiasta selviää kaupungin tavoitteet esimerkiksi asukkaiden pahoinvoinnin ja ekologisen jalanjäljen hillitsemiseksi. Myös kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia halutaan lisätä.

- Nyt työstettävä strategia on valtuuston tärkein ohjenuora. Strategiaa varten meillä on käytössä mittareita, jonka avulla seuraamme sitä, pysyykö kaupunki tavoitteissaan vai ei.

- Jos tavoitteissa ei pysytä, niin valtuuston pitää selvittää, kuinka tilanne voidaan korjata, Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja Soile Kuitunen kertoo.

Myös asukkaille luodaan edellytyksiä

- Kun katsotaan millä tolalla mikkeliläisten ja kuntalaisten hyvinvointi on, niin meillä on paljon haasteita. Strategialla haluamme puuttua esimerkiksi työttömyyteen, kunnassa esiintyvään päihdeongelmaan ja ihmisten yksinäisyyteen, Kuitunen kertoo.

Uuden strategian tarkoituksena ei ole kuitenkaan tuottaa ainoastaan uusia palveluja asukkaille. Sillä halutaan myös luoda aikaan sellaiset olosuhteet, jossa ihmiset saadaan toimimaan aktiivisesti tavoitteiden eteen.

- Pyrimme tavoitteilla kannustamaan kuntalaisia omaehtoiseen toimintaan. Strategian pohjalta tullaan tulevaisuudessa luomaan edellytyksiä, joihin kuntalaisten on tartuttava pitääkseen huolta itsestään ja omasta lähipiiristään.

- Esimerkiksi ihmisten terveyttä ja liikkumista voitaisiin edistää lisäämällä kevyen liikenteen väyliä, Kuitunen havainnollistaa.

Lopulliset päätökset edelleen kiinni päättäjistä

Valmistuvassa strategiassa maalataan linjoja vielä pitkin siveltimenvedoin. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että kissanhännänvetoa hankkeiden toteutumisesta nähdään jatkossa.

- Strategia ei ole vielä toimenpideohjelma. Kun lähdetään tekemään päätöksiä toimenpiteistä, niin joudutaan tekemään arvovalintoja. On tietenkin totta, että kun jotain korostetaan, niin jostain joudutaan luopumaan.

Toisaalta strategialla halutaan helpottaa päätöksentekoa. Kun yhteiset tavoitteet ovat kaikilla päättäjillä selvillä, uskotaan myös, että päätökset syntyvät nopeammin.

- Strategiassa kuitenkin määritellään isot linjat, joista päättäjien on huolehdittava, Kuitunen muistuttaa.