Syyria esillä Venäjän puolustusministerin vierailulla

Sergei Shoigu ja Carl Haglund keskustelivat myös Venäjän asevoimien uudistamisesta ja sotilasliitto Natosta

Ulkomaat
Carl Haglund ja Sergei Shoigu
Carl Haglund ja Sergei Shoigu (oik.) Königstedtin kartanon edustalla Vantaalla.Mika Mäkeläinen

Suomessa vieraileva Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan Venäjä pettyi EU:n päätökseen olla jatkamatta aseidenvientikieltoa Syyriaan.

Hänen mukaansa jokaisella päätöksellä on kaksi puolta. Jos toinen osapuoli poistaa aiemmin sovitut rajoitteet niin toinenkin voi ne poistaa, hän sanoi.

Suomen puolustusministerin Carl Haglundin mukaan myös Suomi pettyi siihen, ettei EU kyennyt sopimaan aseidenvientikiellon jatkamisesta.

Shoigu: Venäjä ei uhkaa ketään

Neuvotteluissa käsiteltiin myös molempien maiden asevoimien uudistushankkeita.

Shoiguin mukaan Venäjän uudistushankkeen ensimmäisen vaiheen jälkeen mukaan Venäjän asevoimien ovat kompaktit ja hyvin aseistetut. Hän sanoi uskovansa, että uudistus vaikuttaa myönteisesti Pohjolan tasapainoon.

Hän sanoi ymmärtävänsä, että monille sopisi, että Venäjä olisi heikko ja sillä olisi heikot asevoimat.

- Olen eri mieltä, sanoi puolustusministeri Shoigu. Hänen mukaansa Venäjä ei uhkaa ketään vaan asevoimian uudistetaan oman maan puolustamiseksi.

Shoigu totesi myös, että ydinaseet ovat vakaan tilanteen takaajia vielä vuosia eteenpäin.

Haglund puolestaan katsoi, että Venäjän asevoimien uudistamista pitää analysoida siinä valossa, että Venäjällä kurotaan umpeen sitä, mitä on jäänyt tekemättä monen vuoden aikana.

Naton laajenemista itään ei katsota hyvällä

Sotilasliitto Natosta Shoigu totesi, että olisi hyvä, jos Nato olisi laajentumatta itään päin. Kun sotilasliitto laajenee, syntyy aina kysymys, ketä vastaan, hän sanoi. Naton laajeneminen ei hänen mukaansa voi olla aiheuttamatta huolta Venäjällä ja luo tarpeen toteuttaa vastaavia toimenpiteitä.

Naton rajaton laajentuminen veisi hänen mukaansa kilpavarustelua eteenpäin.

Neuvotteluissa pohdittiin myös muun muassa Suomen mahdollisia asehankintoja Venäjältä, Afganistanin tilannetta sekä arktisen alueen tilannetta.