1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Triennaali tomuttaa tekstiilitaidetta

Rohkeasti tekstiilitaiteen käsitystä tomuttava näyttely marssittaa esiin teoksia, joiden materiaaleina on tekstiilien lisäksi laaja kirjo pronssista karkkipapereihin. Mukana on muun muassa Helsingin musiikkitalon aulan veistoksesta tunnetun Kirsi Kaulasen työ Huokaus.

"Plan B" Heli Ryhänen 2011. Kuva: Pekka Sivukari / Yle

Jos käsite tekstiilitaide tuo mieleen ryijyt ja kudontatyöt, olet aivan oikeassa. Joensuun Taidemuseossa avattava yhdeksäs tekstiilitaiteen triennaali osoittaa myös sen, että olet aivan väärässä.

Taiteilijat haluavat vertautua muihin tekijöihin, olla hyvissä näyttelytiloissa sekä kierrättää töitään ympäri maata

Anna-Maija Aarras

Rohkeasti tekstiilitaiteen käsitystä tomuttava näyttely marssittaa esiin teoksia joiden materiaaleina on tekstiilien lisäksi laaja kirjo pronssista karkkipapereihin.

Triennaalia varten yllättävä suuri joukko, yli 160 tekijää, esitteli töitään. Heistä 34 valittiin. Tämä kertoo siitä, että näyttely palvelee yleisönsä lisäksi myös taiteilijaa, uskoo näyttelyn kuraattori Anna-Maija Aarras

Anna-Maija Aarras on koonnut ennakkoluulottoman triennaalin Taidemuseoon. Kuva: Daniel Rodriguez / Yle

- Olin yllättänyt. Myöskin se kertoo siitä, että nämä näyttelyt palvelevat myös taiteiljoita.

- Taiteilijat haluavat vertautua muihin tekijöihin ja olla hyvissä näyttelytiloissa sekä kierrättää töitään ympäri maata, sanoo Aarras.

Teräksestä tekstiiliin

Nimike tekstiilitaide tarkoittaa tällä kertaa siis sitä, että yksittäinen teos ei ole välttämättä tekstiiliä nähnytkään.

Tästä esimerkkinä näyttelyn yksi puhuttelevimmista teoksista, Kirsi Kaulasen Huokaus. Helsingin musiikkitalon aulan veistoksesta tunnetun Kaulasen työ on kokonaan laserleikattua terästä.

Rajojen rikkominen tapahtui näyttelyn rakentuessa osana prosessia, kertoo kuraattori Anna-Maija Aarras.

- Tänä päivänä tekstiili näyttäytyy tällaisena, monialaisena ja rikkaana. Samalla tavalla kuin muu kuvataide käyttää materiaaleja laajasti.

- Tämä näyttely kertoo oman alansa dynaamisesta osaamisesta, taiteellisesta laadusta ja sisällöstä.

Näyttely on avoinna Joensuun taidemuseossa (Kirkkokatu 23) 29.9.3013 saakka.