Leikkaus vie viidenneksen kuntien valtionosuustuloista

Kunnat menettävät Kuntaliiton mukaan ensi vuonna valtionosuuksia 208 euroa asukasta kohden. Valtionosuuksien määrä putoaa tällä hallituskaudella joka vuosi, ensi vuonna valtionosuuksia leikataan lähes 70 euroa asukasta kohden enemmän kuin tänä vuonna.

Suomen Kuntaliitto
Lapin kunnat takoivat ylijäämää
Yle

Esimerkiksi Jyväskylän kaupunki menettää ensi vuonna valtionosuuksia Kuntaliiton mukaan lähes 28 miljoonaa euroa.

Summa on suunnilleen yhtä suuri kuin kotihoidon menot tai liikunta- ja kirjastopalvelujen menot yhteensä.

Jyväskyläläisen palveluissa vähennys vastaa esimerkiksi kolmen lääkärikäynnin hintaa.

On realistista odottaa, että leikkaukset ovat pysyviä.

Ari Hirvensalo

- Tulojen supistuminen on niin iso, että sitä ei ole mahdollista eikä järkevää täyttää velkaa lisäämällä. Kaikki menokohdat on käytävä läpi, ja supistettavat pysyvästi myös menoja. On realistista odottaa, että leikkaukset ovat pysyviä, sanoo Jyväskylän talousjohtaja Ari Hirvensalo.

Valtionosuusleikkaukset kohdistuvat kaikkiin kuntiin samassa suhteessa. Tällä hallituskaudella kunnat menettävät valtionosuuksia Kuntaliiton laskelmien mukaan yhteensä lähes 3,5 miljardia euroa. Kuntien valtionosuustuloista se on noin viidenneksen.

Kehityspäällikkö Sanna Lehtonen Suomen Kuntaliitosta sanoo, että kunnilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin korottaa veroja.

- Kuntien on lisättävä tuloja, ja se tulee verojen kautta. Toinen uhkakuva on tietenkin lainanoton lisääntyminen jo nykyisellään melko dramaattisesta tilanteesta.

Valtaosassa kunnista taloudellinen tilanne on jo nyt vaikea, ja valtionosuuksien leikkaus kiristää taloutta entisestään.

- Tämä voi vaikuttaa kuntaliitoksiin, mutta se nähdään vasta pidemmällä aikavälillä, Lehtonen sanoo.

Klo 11:12 Otsikkoa tarkennettu