Yksityissairaalat ja -klinikat lisääntyvät vauhdilla

Yksityisiä sairaaloita ja klinikoita nousee nyt nopealla tahdilla. Pohjalaismaakuntien tuorein tulokas on yksityisen näkökirurgiaketju Memiran klinikka Vaasassa. Viime vuonna Kristiinankaupungissa aloitti puolestaan päiväkirurginen yksityissairaala KristinaMedi. Kysyntää yksityiselle terveydenhoidolle on, mutta kilpailukin on kiristynyt.

terveys
Tähystystä KristinaMedissä
Mirva Korpela / Yle

Pohjoismainen näkökirurgiaketju Memira on tullut Suomeen kilpailuille markkinoille: laserleikkauksissa kilpailu on jo erittäin kovaa, mutta ikänäköleikkauksia tehdään edelleen Suomessa harvakseltaan. Memiran teettämän markkinointitutkimuksen mukaan Suomessa on tehty vasta muutama sata RLE-ikänäköleikkausta.

Memira avasi Turussa puolitoista kuukautta sitten ja nyt on Vaasan vuoro. Minimitavoitteena Vaasan klinikalla on saada kuukausittain kymmeniä leikkauksia. Yhtiön laskelmien mukaan asiakkaita pitäisi lähiseuduilta löytyä riittävä määrä.

- Taittovirheen omaavia löytyy 3,7 miljoonaa koko Suomesta, ja sitten pelkästään Vaasan alueella ja Vaasan lähikunnissa heitä on yli 150 000, että kyllä me uskotaan, että asiakkaita löytyy, toteaa myynti- ja markkinointipäällikkö Enni Hannula.

Kristiinankaupungissa puolestaan päiväkirurgiaan keskittyneessä yksityissairaala KristinaMedissä on paiskittu töitä nyt toista vuotta, ja asiakasmäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Tällä hetkellä potilaspäiviä on keskimäärin viisitoista kuukaudessa, ja niille on keskitetty useita vastaanottoja ja toimenpiteitä.

Vaikka pääosa KristinaMedin asiakkaista on yksityishenkilöitä, yhä useammin myös kunnat ostavat palveluja hoitotakuun paineessa. Viime ja tänä vuonna Suomeen on avattu kymmenkunta uutta yksityistä sairaalaa tai klinikkaa, ja lisää on tulossa.

- Uskon, että on alueita, jossa yksityinen puoli on vielä aika vaatimaton, että siellä todennäköisesti tulee olemaan. Se riippuu siitä, miten julkinen puoli rupeaa vetämään. Jos ihmisellä on polvi kipeänä ja hän joutuu olemaan sairaslomalla ja ontumaan kuukausia, niin silloin turvaudutaan yksityissairaalaan, arvioi KristinaMedin johtava lääkäri Kaido Kotkas.

Kisa lääkäreistä käy kuumana

Vaikka yksityiset toimijat eivät julistaudu julkisen terveydenhoidon kilpailijoiksi, käy kisa lääkäreistä kovana. Osittain tästä syystä myös osa sairaanhoitopiireistä harkitsee oman yksityissairaalan perustamista. Tällaisia suunnitelmia on Oulun yliopistollisella sairaalalla ja Keski-Pohjanmaan keskussairaalalla.

Samaan soppaan ovat tulleet myös vakuutusyhtiöt, joista Pohjola on jo perustanut oman sairaalan Helsinkiin.

- Näyttää, että jonkinlainen hätä on. Ei niitä tulisi koko ajan lisää, jos kaikki olisi järjestetty riittävän hyvin. Aivan ilmeisesti on puutteita, mutta toisaalta tämähän on markkinataloutta. Tärkeintä on, että potilaat eivät ole tyytyväisiä, ja heitä varten me touhuamme, Kaido Kotkas toteaa.

- Terveydenhuollon privatisointi on tämänhetkinen poliittinen kuuma peruna. Mutta uskon, että on aina asiakkaan ja potilaan kannalta positiivista, kun tulee lisää toimijoita – on se sitten julkisella tai yksityisellä puolella, sanoo puolestaan Memiran myynti- ja markkinointipäällikkö Enni Hannula.

Memira aikoo laajentaa toimintaansa Suomessa jo tänä tai ensi vuonna. Kristiinankaupungissa puolestaan on juuri aloitettu harmaakaihileikkaukset ja uusia aluevaltauksia reuman ja sisätautien puolella on luvassa syksyllä.