Keskusta pomppasi karkuun, SDP sai alamäen poikki

Demarit saivat alamäkensä katkaistua. Kokoomuksella on ongelmia naisten kanssa.

politiikka
Taulukko.
Yle Uutisgrafiikka

Keskusta harppasi toukokuussa selkeästi suosituimmaksi puolueeksi. Yle Uutisten mittauksessa keskustaa kannattaa 21,7, kokoomusta 19,2, perussuomalaisia 17,4 ja SDP:tä 16,5 prosenttia.

Kuukaudessa keskustan kannatus nousi 2,3 prosenttiyksikköä. Keskustan suunta on ollut ylöspäin koko alkuvuoden ja tammikuusta nousua on kertynyt 4,6 prosenttiyksikköä.

Kannatusmittauksia pitkään hallinnut kokoomus putosi huhtikuun mittauksessa kakkoseksi ja nyt toukokuussa pääministeripuolueen kannatus on pysynyt huhtikuun luvuissa, mutta ero keskustaan on venähtänyt 2,5 prosenttiyksikköön.

Perussuomalaiset on menettänyt kannatustaan 1,2 prosenttiyksikköä, ja oppositiossa voimasuhteet ovat kääntyneet selvästi keskustan eduksi. Oppositiopolitiikassa etusijalle ovat nousseet kotimaan asiat.

Hallituksen kunta- ja sote-uudistuksessa sekä yritys- ja osinkoveropäätöksissä keskustan vaihtoehto on ollut perussuomalaisia selkeämpi. Eurokriisissä on ollut nyt hiljaisempaa.

SDP:n alamäki pysähtyi

Toisen päähallituspuolueen SDP:n alamäki pysähtyi ja kannatus nousi 0,3 prosenttiyksikköä. Tammikuun luvuista SDP on edelleen perässä yli 2 prosenttiyksikköä. Eroa keskustaan on yli 5 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliiton ja vihreiden kannatus notkahti kuukaudessa alaspäin molemmilla noin yhden prosenttiyksikön ja molemmille mitattiin tasan kahdeksan prosentin kannatus.

RKP:n 4,1 prosentin kannatus oli lähes viime kuun luvuissa. Kristillisdemokraattien kannatus nousi 0,6 prosenttiyksikköä ja on nyt 3,8 prosenttia.

Muut pienpuolueet keräsivät yhteensä 1,3 prosentin kannatuksen.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 3392 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 59,2 prosenttia, mikä on poikkeuksellisen vähän. Viime kuussa puoluekantansa kertoi 64,1 prosenttia kaikista vastanneista.

Painotetussa aineistossa puoluekantansa kertoneita oli nyt 70,3 ja kuukausi sitten 72,6 prosenttia.

Puoluekantansa ilmoittaneiden määrän putoaminen kertoo siitä, että epävarmuus puoluevalinnasta on lisääntynyt.

Haastattelut tehtiin 29.4.-28.5.2013, ja kannatusarvion virhemarginaali on noin 1,4 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Kärkipaikka nosti kannatusta

Keskustan kannatus pomppasi ylöspäin heti edellisen mittauksen julkistamisen jälkeen. Siinä keskusta oli noussut pitkästä aikaa suosituimmaksi puolueeksi.

Uusimman mittauksen lähes 22 prosentin kannatuslukuja keskustalle on mitattu viimeksi marraskuussa 2008. Perussuomalaisten kannatus oli silloin vähän yli kuusi prosenttia.

Kokoomuksen pitkään jatkunut alamäki näyttää pysähtyneen 19 prosentin tuntumaan, mikä on kokoomukselle vaalikauden pohjakosketus ja kaukana puolentoista vuoden takaisista yli 24 prosentin lukemista.

SDP:n osalta viime mittauksen vain vähän yli 16 prosentin lukemat saivat puolueväen hetkeksi havahtumaan, mutta ministerivaihdoksista kannatusnousu ei saanut lisäpotkua.

Perussuomalaisten kannatus on ollut viime viikkoina tasaisessa laskussa.

Keskustan nousu näkyy laajasti

Keskusta on pystynyt nostamaan kannatustaan useissa väestöryhmissä.

Erityisen voimakasta keskustan nousu on ollut pienissä kunnissa ja Itä-Suomessa. Alkuvuoden noususuunta näkyy myös pienissä kaupungeissa. Keskusta on vahvistunut myös tukialueillaan Pohjois-Suomessa.

Länsi-Suomessa keskusta on noussut eduskuntavaalien nelossijalta nyt kärkipaikalle, ja Etelä-Suomessakin nousua on näkyvissä.

Miesten äänistä keskusta kerää 22 ja naisten äänistä 21,5 prosenttia. Naisten joukossa keskusta on ykkönen ja miehissä ohi menee vain perussuomalaiset noin 25 prosentin kannatuksellaan.

Keskusta on pystynyt nostamaan kannatustaan selvästi myös 35-49- ja 50-64-vuotiaiden ikäryhmissä. Molemmissa ikäryhmissä keskusta on noussut eduskuntavaalien nelossijalta nyt ykköseksi.

Kokoomus kadottaa naisia

Kokoomus on menettänyt edelleen yrittäjien ja ylempien toimihenkilöiden kannatusta. Alamäki on näkynyt erityisesti naisäänestäjien katona. Naisista kokoomusta äänestäisi nyt noin 19 prosenttia, kun tammikuussa naiskannatus oli vielä yli 23 prosenttia.

SDP:n ongelmat miesten kanssa jatkuvat. Miehistä demareita äänestäisi nyt noin 14 ja naisista noin 19 prosenttia. Perussuomalaisten suosio naisten joukossa on pudonnut jo alle 10 prosentin.

SDP on pystynyt hieman palauttamaan luottamustaan työntekijäväessä. Perussuomalaiset on suurin työntekijäpuolue 28 prosentin osuudellaan. SDP:tä äänestäisi noin 21 ja keskustaa noin 20 prosenttia työntekijäväestä.