Seinäjoen yhteiskoulu on Vuoden koulu 2013

Opetusalan Ammattijärjestö on valinnut Seinäjoen yhteiskoulun Vuoden kouluksi 2013. Yhteiskoulussa nimitystä juhlittiin koko koulun voimin.

Kotimaa
Seinäjoen yhteiskoulu
Seinäjoen yhteiskoulu on saanut OAJ:n Vuoden koulu 2013 -tunnustuksenAnne Rahjola Yle

Seinäjoen yhteiskoulu on voittanut Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun. Koulussa on toimivat luokat 7-9 ja siellä työskentelee kuutisensataa oppilasta sekä vajaan 60 hengen henkilökunta. Koulun rehtori Jari Noponen on nimityksestä otettu.

- Kyllähän se hyvältä tuntuu. Täällä parhaamme yritetään ja kun siitä tunnustus saadaan, niin olen tosi onnellinen koko henkilökunnan puolesta, Jari Noponen sanoo.

Aloite vanhemmilta

OAJ:n Vuoden koulu -tittelin myöntämisen perusteena on Seinäjoen yhteiskoulussa toteutettu hyvä perusopetus. Nimeämisperusteissa todetaan lisäksi, että yhteiskoulussa hankkeet ja projektit on saatu luontevaksi osaksi kouluyhteisön toimintaa.

- Hyvää perusopetusta ei ole helppo mitata. Onhan meillä erilaisia kyselyitä ja niistä saadaan ihan kivoja tuloksia, mutta se jokapäiväinen aistiminen siitä, missä mennään, on kai se paras mittari, Jari Noponen arvelee.

- Se, mikä tässä lämmittää sydäntä on, että vanhemmat kokivat, että tätä titteliä haetaan. Joten oppilaiden kautta on kai mennyt sitten hyvää viestiä kotiin - ja se tuntuu hyvältä. Kyllä kai tässä pitää itsekin alkaa uskoa, että meillä on ihan kivasti asiat, vaikka on kuusisataa murrosikäistä oppilasta ja meno on välillä vähän haasteellista, Noponen naurahtaa.

Yhteistyössä koko koulu

Seinäjoen perusopetuksessakin kuntatalouden säästöpaineet asettavat haasteita toiminnalle.

- Nuo ovat ikäviä asioita. Toivoisin sydämestäni, että nämä koulupuolen resurssit pystyttäisiin viimeiseen asti säästämään, Jari Noponen sanoo.

- Tiedostan kuntatalouden päättäjien haasteet, mutta joskus pienillä huonoilla päätöksillä on mahdollista tehdä paljon hallaa, Noponen jatkaa.

Yhteiskoulun rehtorin resepti toimivan kouluyhteisön aikaansaamiseksi on selvä.

- Melkein mikä tahansa Seinäjoen kouluista olisi voitu valita vuoden kouluksi. Evät nämä mitään poppaskonsteja ole. Yhteistyö, yhdessä tekeminen ja nuorten mukaan ottaminen koulun arkeen, siinä se, Jari Noponen sanoo.

- Nuorten kanssa pitää olla sinnikäs. Olen joskus sanonut, että jos nuorten kanssa haluaa jotain saada aikaiseksi, niin se on melkein se kolme vuotta minkä nuori on koulussa, joka menee tulosten näkemiseen, Noponen toteaa.

Juhlan jälkeen arkea

Vuoden koulu 2013 -nimitystä juhlittiin Seinäjoen yhteiskoulussa iltapäivällä koko koulun voimin. Juhlahetken jälkeen jatkuu arki. Miten arjessa taataan hyvä olo kaikille koulussa?

- Aikuisten on oltava kokoajan hereillä ja keskusteltava nuorten kanssa. Sitähän se on se arki, Jari Noponen toteaa.

OAJ:n Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailu on järjestetty vuodesta 1991 lähtien.