Veteraanin iltahuuto sopii kirkkoon

Inarin seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti ja sotilaspastori Jouko Lepistö ei näe mitään syytä, etteikö Veteraanin iltahuuto -kappaletta voisi esittää kirkossa. Kohu kappaleen sopivuudesta kirkollisiin menoihin nuosi viime viikolla Sodankylässä, jossa seurakunnan kanttori yritti estää kappaleen esittämisen hautajaisissa epäsopivana.

Kotimaa
Hautakivi hautausmaalla.
Yle

Inarin seurakunnan kirkkoherran Jouko Lepistön mukaan kappale kuvaa sotilaiden toveruutta ja isänmaan rakkautta, eikä se tekstinsä tai sävellyksensä puolesta mitenkään loukkaa kirkon pyhyyttä. Inarissa kappaletta esitetään Lepistön mukaan poikkeuksetta veteraanien siunaustilaisuuksissa.

Kohu Veteraanien iltahuuto -kappaleen sopivuudesta kirkollisiin menoihin nousi viime viikolla Sodankylässä. Siellä seurakunnan kanttori yritti estää kappaleen esittämisen hautajaisissa epäsopivana. Välikohtaus kärjistyi poliisin kutsumiseen paikalle. Virkavalta poisti kanttorin paikalta. Toimituksen hoitivat seurakunnan kirkkoherra ja naapuriseurakunnan kanttori sovitusti loppuun, Veteraanin iltahuudon kanssa.

Lääninrovasti Jouko Lepistö ei halua kommentoida tätä yksittäistä tapausta, mutta kertoo ihmettelevänsä tulkintaa siitä, että kappale on epäsopiva kirkkoon. Lepistö ei ole aikaisemmin kuullut, että Veteraanien iltahuutoa olisi pidetty kirkollisiin toimituksiin sopimattomana.

-Yleensä hautajaisissa nuodatetaan tiettyä kaava, jossa sovitaan hautajaismenoista ja esitettävästä musiikista. Kohdalleni ei ole koskaan sattunut tilannetta, etteikö omaisten toiveita musiikista olisi voitu täyttää, asiat ovat aina olleet sovittavissa omaisten kanssa, Jouko Lepistö kertoo.

Lääninrovasti Lepistön mukaan kirkollista toimitusta suorittavalla papilla on viimekädessä päätösvalta siitä, mitä musiikkia toimituksessa soitetaan. Kanttorin vastuulla on musiikkiesitysten sujuminen.

Lääninrovasti Lepistön mukaan hänen kohdallaan, hänen toimittamissaan kirkollisisssa tilaisuuksissa, esitettävän musiikin raja kulkee ehkä Lordin Hard Rock Hallelujan kohdalla.

-Vaikka kappeleesta on löydettävissä jonkinlaista hengellistä sanomaa, en itse hyväksyisi sitä musiikkityylinsä takia kirkkoon. Minua ei kuitenkaan haittaa, jos joku muu sen hyväksyykin, Jouko Lepistö naurahtaa.

Sodankylän tapauksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.