Iistä löytyi 900 vuotta vanha hauta

Myöhäisrautakautinen hauta löytyi kaivauksissa, jotka aloitettiin metallinetsinharrastajan tehtyä korulöydön alueelta pari vuotta sitten.

Kotimaa
Arkeologit kaivamassa vanhaa hautaa Iin Illinsaaressa
Oulun yliopiston arkeologiopiskelijat tekevät kaivauksia Illinsaaressa. Tähän mennessä on löytynyt jo kaksi poskihammasta, tekstiilipalanen sekä pieni helmi.

Pohjois-Pohjanmaalta Iin Illinsaaresta on löytynyt myöhäisrautakaudelta peräisin oleva hauta.

Hautapaikka paljastui tutkittaessa kaksi vuotta sitten löytyneiden pronssiesineiden löytöpaikkaa. Tuolloin metallinilmaisinharrastaja löysi alueelta pronssisoljen ja pronssisen ketjunjakajan. Hän teki löydöistään ilmoituksen Museovirastoon.

Illinsaaren kaivauksia johtava arkeologi Jari-Matti Kuusela kiittelee löytäjän toimintaa tilanteessa, sillä myöhäisrautakauden jäännökset ovat harvinaisia.

- Tämän aikakauden kiinteät muinaisjäännökset ovat kiven alla ja niitä on ilmeisen vaikea löytää. Tässä tapauksessa löytäjä teki asianmukaisen ilmoituksen.

Löytö korostaa Kuuselan mukaan jokisuulla sijainneiden saarten tärkeyttä ihmisten toimintaympäristönä myöhäisellä rautakaudella. Samanikäisiä pronssikoruja on löytynyt muun muassa Siikajoelta. Illinsaaren löydön erikoisuus ovat vainajan maalliset jäännökset, niitä ei aiemmin tältä ajanjaksolta Pohjois-Pohjanmaan rannikolta tunneta.

- Kun se löytyy tällaisen suuren joen suusta, niin se sopii täysin kuvaan, mikä meillä on Suomen esihistoriasta ja nimenomaan täältä Pohjois-Pohjanmaalta. Jo kivikaudelta lähtien jokisuut ovat olleet alueet, missä ihmiset elää, toimii ja liikkuu.

Hampaita ja pala vainajan vaatetusta löytynyt

Oulun yliopiston arkeologiopiskelijat ovat kaivauksissaan voineet varmistaa löytöpaikan haudaksi, kun kaivauksissa löydettiin kaksi ihmisen poskihammasta.

Niiden perusteella voidaan päätellä, että vainaja on ollut 12–20-vuotias. Lisäksi löytöihin kuuluu pieni palanen vainajan vaatetuksen tekstiiliä.

- Eilen löytyi lisäksi pieni lasinen tai lasitettu helmi. Varsinaista hautatasoa ei ole vielä päästy tutkimaan. Sieltä voi mahdollisesti löytyä jotain hautaukseen liittyvää, Kuusela kertoo.

Hauta ajoittuu alustavasti soljen muodon ja koristelun perusteella 1100- tai 1200-luvulle. Haudan tarkempi ikä täsmentyy myöhemmin radiohiiliajoituksen avulla.

- Tällä hetkellä ei ole suoranaista viitettä siitä, että tässä olisi muita hautauksia, mutta se mahdollisuus on aina olemassa.

Haudan lähettyviltä on kuitenkin löytynyt myös palanutta luuta.

- Palanut tai poltettu luu, me emme ole vielä oikein tulleet yhteisymmärrykseen siitä mistä se mahtaisi kertoa, Kuusela kertoo.

Nykyään Iin Illinsaaressa on jonkin verran omakotitaloja, mutta saari on edelleen metsäinen ja virkistyskäytössä.