Hyppää sisältöön

Takaisinvedot lihan epäselvän alkuperän takia voivat laajeta

Pietarsaarelainen Korv-Görans veti pois kaupoista keskiviikkona viranomaisohjeistuksen mukaisesti naudanlihaa sisältäviä kebablastuja. Hollantilaisyrityksen välittämän lihan alkuperää ei tiedetä, Evira määräsi jo tiistaina seitsemän Jalostajan tuotteen takaisinvedosta. Tapauksia saattaa tulla vielä lisää, koska lihaa on päätynyt noin sadalle suomalaisvalmistajalle.

Pietarsaarelainen Korv Görans valmistaa kebabia. Kuva: YLE / Anssi Leppänen

Epäselvyydet hollantilaisen lihanvälittäjän toiminnassa paljastuivat jo helmikuun puolivälissä. Yritys on ajautunut konkurssiin, ja poliisi tutkii sen toimia vuoden 2011 alusta helmikuuhun 2013. Hollantilaisyritys välitti lihaa suomalaiselle tukkukaupalle.

– Suomalaistukkuri on välittänyt pakastelihaa 32 toimijalle ja tuorelihaa 70 toimijalle. Näiden tietojen perusteella teimme kunnille 50 yritystä koskevan valvontapyynnön, nyt paljastuneet tapaukset ovat tämän valvonnan satoa, kertoo ylitarkastaja Mika Varjonen Evirasta.

Hollantilaisyrityksen toimintatavoista on Varjosen mukaan paljastunut selkeästi petollista toimintaa. Uusia takaisinvetoja voi tulla Suomessa vielä lisää.

– En usko mihinkään ryöppyyn, mutta joitakin tapauksia voi vielä ilmetä, ennakoi Varjonen.

Korv-Görans ei löytänyt omavalvonnassaan mitään epäilyttävää

Pietarsaarelainen Korv-Görans Kebab on vetänyt pois kaupoista keskiviikkona viranomaisohjeistuksen mukaisesti naudanlihaa sisältäviä kebablastuja. Toimitusjohtaja Gustav Granholmin mukaan Korv-Göransin omissa DNA-tutkimuksissa on todettu, että lihat olivat sataprosenttisesti naudanlihaa, lisäksi mikrobiologiset näytteet olivat määräysten mukaisia eikä aistinvaraisissa arvioinneissa paljastunut mitään epäilyttävää.

Korv-Görans toimitti nyt poisvedetyn lihaerän kauppoihin jo helmikuussa, lihaa oli kolme lavallista eli noin 1 700 pussia.

– Suurin osa on varmaan jo syöty. Kiersin äsken kaikki Pietarsaaren kaupat eikä kyseisiä eriä niistä enää löytynyt, sanoo Granholm.