1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Moni talohaave kaatuu vakuuksien puutteeseen

Rahoitusvaikeudet ovat hiljentäneet omakotitalotyömaita. Jo varattuja tontteja on jouduttu luovuttamaan takaisin, kun rahoitus ei olekaan järjestynyt. Pankit vaativat nyt asuntolainoihin suuria vakuuksia, eivätkä asuntokaupat suju totuttuun tahtiin. Markkinoilla on paljon asuntoja ja myyntiajat venyvät.

Kotimaan uutiset
Kuvassa mies perustaa autotallin pohjaa asettamalla anturamuotteja

Kokkolalainen Sami Leskelä on joutunut lykkäämään kotihaaveitaan rahoitusvaikeuksien vuoksi. Perheellä oli jo tontti varattuna Kokkolasta uudelta asuntoalueelta Kaanaanmaantien itäpuolelta. Matkaan tuli mutkia, kun oma asunto Taularuukista ei mennytkään kaupaksi.

- Me jouduimme luovuttamaan tontin takaisin. Kyllä pankit ovat nyt tiukkoja lainojen suhteen. Hirveästi on asuntoja tarjolla. Mutta me luotimme, että yhdet ostajat jotka tykkäsivät talosta, ostaisivat sen. Ja niin siinä kävi. Kun jälkeenpäin ajattelee, niin me olemme kyllä tyytyväisiä, kun saimme juuri tämän tontin.

Mutta me luotimme, että yhdet ostajat jotka tykkäsivät talosta, ostaisivat sen. Ja niin siinä kävi.

Sami Leskelä

Leskelöille kävi tyypillisesti. Kun oli luovuttu jo varatusta tontista, talo menikin kaupaksi. Sitten voitiin jatkaa taas rakennushanketta. Nyt vain piti etsiä uusi tontti varattavaksi. Sellainen löytyi Kaanaanmaantien itäpuolelle avatusta tuliterästä asuntoalueesta, aivan edellisen tontin lähettyviltä. Onni oli myötä.

- Monet muutkin ovat sanoneet että uusi tontti on hienolla paikalla. Se on kulmatontti ja tie päättyy tuohon, niin se on lapsille turvallinen. Ainut vaan, että tontille tulee korkeuseroa, niin piha pitää miettiä turvalliseksi lasten kannalta. Muuten ollaan kyllä erittäin tyytyväisiä, myhäilee Leskelä.

Oma talo valmistuu todennäköisesti tammikuuksi. Ihan jouluksi ei päästä kotiin, mutta melkein.

Hiljaista Kokkolassa

Alkukesästä alkaa rakennustyömaiden kiivain sesonki. Tänä vuonna omakotirintamalla on edellisvuotista hiljaisempaa.

Kokkolassa ollaan viime vuodesta jäljessä. Rakentajat eivät ole tavalliseen tapaan kyselleet tonttimaata. Lisäksi uusi ilmiö on tonttien palauttaminen takaisin, kertoo tonttiteknikko Heikki Haimakainen.

- Vähän on rakentaminen hiipunut. Jos nyt on varattu 60-70 tonttia, niistä saattaa 10-15 palautua takaisin.

Lainan saanti on vaikeutunut ja vanhan asunnon myynti on pidentynyt. Ei saada myytyä vanhaa asuntoa.

Heikki Haimakainen, tonttiteknikko

- Lainan saanti on vaikeutunut ja vanhan asunnon myynti on pidentynyt. Ei saada myytyä vanhaa asuntoa.

Kokkolassa tontteja on ollut jaossa erityisesti Kaanaanmaantien itäpuolelta eli Ulkometsästä sekä Nuolipurosta.

Kaupungissa on kahtena viime vuonna luovutettu noin 80 omakotitonttia. Huippuvuosi 2006 kertoi nousukaudesta, tuolloin tontteja luovutettiin jopa vajaat 120.

Karhuvuori viivästyi

Seinäjoella tonttien luovutus on viime vuodesta puolittunut.

Lukujen romahdukseen on yleisten talousseikkojen lisäksi syynä uusimman asuinalueen, Karhuvuoren, kaavan viivästyminen. Alueelle on päästy rakentamaan teitä ja kunnallistekniikkaa myöhässä, joten rakentajatkin pääsevät liikkeelle vasta syksyllä. Tämä näkyy tontinluovutuksissa nyt. Saattaa olla, että loppuvuonna luovutuksia on tavallista enemmän.

Seinäjoella tontteja on ollut haettavana suositusta uudesta alueesta Karhuvuoresta Tanelinrannan kaupunginosassa.

Seinäjoella tavoitteena on laittaa hakuun noin 150 tonttia vuosittain.

Vaasassa Gerby suosittu

Vaasassa syytä hiljaisuuteen rakennusrintamalla etsitään rahoitussektorin tökkimisen lisäksi siitä, että kaupunki on kolmena edellisenä vuonna jakanut tavallista enemmän tontteja.

Tavallinen tilanne kaupungissa on, että tontin hakijoita on ainakin luovutettavien tonttien verran, nyt kaikille tonteille ei riittänyt hakijaa. Voimassa on valtuuston päätös, jonka mukaan kaupunki luovuttaa vuosittain noin 100 tonttia.

Tontteja on tänä vuonna tarjolla erityisesti Gerbyssä sekä Yttarsundomissa.

Lue seuraavaksi