Ällistyttävä mammuttilöytö Siperiassa - lihaa ja verta

Tavallisesti tutkijat tapaavat lähinnä luuta ja nahkaa. Tutkijat eivät kerro olinpaikkaa, jotta mammutinraatoa ei varastettaisi.

Ulkomaat

Venäläiset tutkijat ovat tehneet hämmästyttävän löydön Siperiassa, kaukaisella saarella Pohjoisella Jäämerellä. Yli 10 000 vuotta sitten kuollut mammutti oli säilynyt osittain niin hyvin, että se vuoti verta.

Kun venäläistutkijat rikkoivat jäätä ruumiin vatsan alta, siitä valui tummaa nestettä. Tutkijat ihmettelevät, miten veri on pystynyt säilymään nestemuotoisena. Myös lihaskudos oli edelleen punaista.

- En voi sanoa, että haju oli kovinkaan tuore, sanoo Koillisen federaatioyliopiston tutkija Semjon Grigorjev verkkosivusto Moscow Newsin mukaan.

- Tämä on ällistyttävin tapaus koko urallani.

Etujalat ja vatsa ovat säilyneet hyvin, kun taas takaosasta on tullut luuranko. Ilmeisesti mammutti oli päätynyt puolittain veteen, joka jäätyi myöhemmin. Ruhon yläosa päätä ja selkää myöten olivat päätyneet parempiin suihin. Tutkijat aikovat lähikuukausina tutkia jäänteitä salaisessa paikassa - varkauden mahdollisuus on otettava huomioon.

Ruho löytyi Ljahovinsaarilta tänä keväänä. Mammutti oli kuollut arviolta 50-60-vuotiaana.

Tutkijoita kiinnostaa, voitaisiinko esihistoriallinen suureläin kloonata veren avulla. Aiemmissa mammuttilöydöissä näin hyvin säilynyttä kudosta ei ole tavattu. Viime vuonna tutkijat iloitsivat mammutista, jonka ruumiin kohtasi sattumalta pohjoisvenäläisen paimentolaisperheen poika.

Ilmaston lämpeneminen on johtanut useisiin muihinkin mammuttilöytöihin Pohjois-Venäjällä "ikijään" sulaessa.

Lähteet: AFP