Yhdysvaltalainen sotilas tunnustaa murhanneensa 16 siviiliä Afganistanissa

Afgaanisiviilien murhista epäilty Robert Bales tunnustaa teot välttääkseen kuolemantuomion Yhdysvalloissa, kertoo hänen asianajajansa.

Ulkomaat

Afganistanissa palvellut sotilas Robert Bales on tehnyt sopimuksen syyttäjäviranomaisten kanssa Yhdysvalloissa. Välttääkseen kuolemanrangaistuksen hän tunnustaa murhanneensa harkiten 16 afgaanisiviiliä Kandaharissa maaliskuussa 2012.

Oikeudenkäynnissä sotilastuomioistuimen harkittavaksi jää, sisältääkö hänen elinkautinen vankeusrangaistuksensa mahdollisuutta armahdukseen vai ei. Oikeudenkäynti on määrätty syyskuuksi.

Ylikersantti Robert Bales poistui 11. maaliskuuta 2012 tukikohdastaan Kandaharissa. Hän tunkeutui nukkuvien ihmisten koteihin tappaen 16 siviiliä, enimmäkseen naisia ja lapsia, sekä haavoittaen kuutta ihmistä. Aluksi häntä syytettiin 17 murhasta, mutta luku tarkentui myöhemmin kuuteentoista.

38-vuotias Bales oli tuolloin ollut 11 vuotta Yhdysvaltain armeijan palveluksessa. Viimeiseksi jäänyt komennus Afganistaniin oli hänen neljäs sotakomennuksensa. Ennen Afganistania hän oli palvellut Irakissa, jossa hän oli haavoittunut kahdesti.

Lähteet: AP, Reuters