1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Northland velkojien ja LKAB:n valtaan

Kriisissä olevan kaivosyhtiö Northlandin suurimmat velkojat Metso ja Peab sekä Ruotsin valtiollinen kaivosjätti LKAB ja vakuutusyhtiö  Folksam ovat pelastamassa konkurssin partaalla huojuvan kaivosyhtiön. Tämä neljän yrityksen ryhmä sijoittaa yhteensä 100 miljoonaa  dollaria kaivosyhtiöön ja saa enemmistövallan Northlandin hallituksessa.

talous
Northland resources Pajalan kaivos
Northlandilla on kaivos Pajalassa Ruotsissa.SVT

Velkojien ja LKAB:n tavoite on varmistaa Northlandin pätevä johtaminen ja palauttaa luottamus yhtiöön.

Ehtona tämän pelastusoperaation toteutumiselle on, että jo kerran kaatunut Northlandin 335 miljoonan dollarin kriisijoukkolaina saadaan muilta osin täyteen merkityksi tämän torstain iltaan mennessä.

LKAB:n rooli

Kaivosjätti LKAB sijoittaa 25 miljoonan dollarin osuutensa riskisijoitusyhtiö Norrskenet AB:n kautta. Norrskenet on LKAB:n ja Kiirunan ja Jällivaaran alueen yritysten ja kuntien kehitysyhtiöiden omistama riskisijoitusyhtiö.

Ruotsin valtion kokonaan omistaman LKAB:n toimitusjohtaja Lars-Eric Aaro sanoo tiedotteessaan, että kyse on taloudellisesta sijoituksesta, jonka Norrskenet tekee alueen elinkeinojen edistäjänä. Aaron mukaan tavoite on palauttaa luottamus Northlandiin.

Aaron mukaan tämä on myös koko Norrbottenin alueen ja Ruotsin kaivosalan etu.

Valta konsortiolle

Vallan Northlandissa ottava neljän yrityksen ryhmittymä eli konsortio istuttaa Northlandin hallituksen puheenjohtajaksi kokeneen norjalaisen yritysjohtajan Olav Fjellin. Fjell on ollut mm. Norjan valtiollisen öljy-yhtiön Statoilin johdossa ja tervehdyttämässä valtiollisen linjalaivayhtiön Hurtigrutenin taloutta.

Konsortio tulee puheenjohtajan lisäksi nimeämään kolme jäsentä Northlandin seitsemän jäsenen hallitukseen. Näin konsortiolle tulee enemmistövalta hallituksessa.

Northlandin mukaan jos nyt julkistettu suunnitelma varmistuu, tavoite on saada viikko sitten rahapulan vuoksi pysäytetty Pajalan Kaunisvaaran rautakaivos mahdollisimman nopeasti takaisin tuotantoon.

Lue seuraavaksi