Teekutsuliikkeen kärkinimi Michelle Bachmann vetäytyy valtakunnanpolitiikasta

Bachmann on saanut huomiota värikkäiden sanavalintojensa ja mutkat suoriksi vetävien päätelmiensä vuoksi. Presidenttiehdokkaaksi hän ei kuitenkaan päässyt, ja viime kongressivaaleissakin voitto supistui hyvin niukaksi.

Ulkomaat
Michelle Bachmann
Michelle BachmannJim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain republikaanien konservatiivisinta laitaa edustava Michelle Bachmann, joka pyrki viime presidentinvaaleissa ehdokkaaksi, on ilmoittanut, ettei ole enää ehdolla seuraavissa kongressivaaleissa. Yllättävällä päätöksellä ei hänen mukaansa ole mitään tekemistä hänen vaalirahoituksensa vilppitutkimusten kanssa.

Bachmann on edustajainhuoneen jäsen, joka on Yhdysvalloissa jakanut kuulijakuntaa värikkäiden sanavalintojensa ja mutkat suoriksi vetävien päätelmiensä vuoksi. Republikaanipuolueen johdolle hän on ollut kiusallinen suustaan karanneiden sammakoiden vuoksi.

Bachmann kiistää luopuvansa siksi, että pelkäisi tappiota ensi vaaleissa. Viime vuonna hän voitti edustajainhuoneen vaaleissa vain prosenttiyksiköllä demokraattien Jim Gravesin, vaikka republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney sai samaan aikaan samassa vaalipiirissä presidentinvaaleissa peräti 15 prosenttiyksikön voiton.

Ennuste: Emännäksi chatshow'hun

Bachmannin presidenttiehdokaskampanjasta on meneillään ainakin viisi valtakunnallista tai osavaltiotason tutkimusta. Rahoituksen epäselvyyksien lisäksi tutkittavana on sähköpostilistan mahdollinen varastaminen väärään käyttöön. Iowalaisella listalla oli lapsiaan kotona kouluttavien vanhempien sähköpostiosoitteita. Bachmann suuntasi kampanjaansa juuri tällaisille ryhmille.

Bachmannin kansanedustajan pesti, joka on hänen neljäntensä, jatkuu vuoden 2015 alkuun. Tutkimusten tulosten ei uskota vaikuttavan siihen.

Luopumisilmoituksessaan Bachmann sanoi, ettei sulje pois mahdollisuutta pyrkiä vielä johonkin julkiseen virkaan, mutta tarkkailijat veikkailevat, että radio- tai tv-show'n emännöinti on Bachmannille luultavampi tulevaisuudennäkymä.

Lähteet: AP, Reuters