1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. talous

Pauli Kiuru: Opittiinko Avilonin konkurssista mitään?

Valkeakoskella pohditaan, kenen vastuulle kuuluu konkurssiin menneen viskoositehtaan saastuneen tehdastontin puhdistaminen. Kansanedustaja Pauli Kiuru kysyy asiasta eduskunnassa.

Pauli Kiuru Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Valkeakoskelainen kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) on jättänyt eduskunnalle kirjallisen kysymyksen Avilonin konkurssipesän hoidosta.

Hallitus myönsi hiljattain kuutisen miljoonaa euroa viskoosia Valkeakoskella tuottaneen tehtaan jäljiltä jääneen rikkihiilen poiskuskaamiseen ja hävittämiseen.

Nyt Kiuru haluaa monen muun valkeakoskelaisen tavoin tietää, osallistuuko valtio jatkossakin muun muassa saastuneesta maaperästä koituviin kustannuksiin.

- Miten tehdaskiinteistön purkaminen, Kirjasniemen alueen saastuneen maaperän puhdistaminen ja käytöstä poistetun kaatopaikan hoito järjestetään jatkossa, ja mikä on valtion ja muiden toimijoiden rooli sekä maksuosuus tulevissa järjestelyissä? Kiuru kysyy.

Pauli Kiurua kiinnostaa myös kuulla, opittiinko valtiollekin kalliiksi käyneestä viskoositehtaan uudelleenkäynnistyshankkeesta mitään. Rikkihiilen hävittämiseen käytettävät miljoonat ovat Kiurun mukaan vain murto-osa siitä, mitä valtio on eri lähteistä sijoittanut konkurssiin menneen tehtaan uudelleenkäynnistämishankkeeseen.

- Avilon Fibres Oy:n konkurssi osoitti, että hyvää tarkoittava uudelleenkäynnistäminen ei onnistunut. Tukimiljoonia myönnettäessä on analysoitu huolellisesti liiketoimintasuunnitelma ja uuden yrityksen toimintaedellytykset. Siitä huolimatta hanke epäonnistui osin varmasti sellaisten tekijöiden vuoksi, joita oli mahdotonta ennakoida.