Koulu, josta ei olla pois

Oppisopimuskoulutuksesta kodinhuoltajaksi valmistuva Virpi Vähärautio juo perjantaina kakkukahvit kolmen vuoden urakan jälkeen. Ensimmäiset ammatillisen erityisoppilaitos Luovin Kajaanin yksiköstä valmistuvat ovat olleet esimerkillisiä opiskelijoita ja työssäoppijoita.

Kotimaa
Kuva ammatillisen erityisoppilaitos Luovin nettisivulta.
Kuva ammatillisen erityisoppilaitos Luovin nettisivulta.Katja Oittinen / Yle

Kajaanilainen Virpi Vähärautio on ollut ammatillisen erityisoppilaitos Luovin (siirryt toiseen palveluun) Kajaanin toimipisteessä ja hoivakoti Satamassa Kontiomäellä oppisopimuskoulutuksessa. Kodinhuoltajaksi valmistuva Vähärautio sanoo opiskeluiden jännittäneen.

- Mietin, että pystynkö minä ja onko minusta tähän. Loppujen lopuksi tämä on laaja ja vaativa ala, ja perustietojen ja -taitojen lisäksi pitää enemmän kiinnittää huomiota työn laatuun.

Kajaanin toimipistepäällikkö Jaana Paavilainen kertoo Virpin opiskelujen sujuneen erinomaisesti.

- Esimerkiksi oppimispäiväkirjaa Virpi on täyttänyt esimerkillisesti. Kolme vihkoa on täynnä opiskelujen ajalta, ja kaikki työtehtävät, niiden sujuminen ja saatu palaute on kirjattu ylös.

Muutoinkin Paavilainen kehaisee nyt valmistuvaa ryhmää.

Poissaoloja ei ole opiskeluista ollut, ja he ovat tehneet hyvää ja huolellista työtä.

Jaana Paavilainen

- Erityinen asia on, että valmistuvilla on erityistä vastuuntuntoa ja korkea ammattietiikka. Poissaoloja ei ole opiskeluista ollut, ja he ovat tehneet hyvää ja huolellista työtä.

Onnistuminen näkyy myös valmistuvien jatkosuunnitelmissa - useimmat opiskelijat ovat Paavilaisen mukaan saaneet jatkotyöpaikan, ja loput jatkavat opiskeluja.

Ihmisen huomioiminen tärkeintä

Virpi Vähäraution työ jatkuu opiskelujen jälkeen koulutuksen aikaisessa työssäoppimisyrityksessä. Taitojen lisäksi iso merkitys on Virpin mielestä asenteella.

- Suhtautuminen kanssaihmisiin työpaikalla ja työelämään, oma käytös ylipäätään merkitsee paljon. Esimerkiksi muistisairas ihminen vaistoaa työntekijästä, jos hän on tiukkana tai kireänä. Hoidettavalla pitää olla turvallinen ja mukava olo, ja työtä on tehtävä sydämellä.

Opiskelujen aikana tai töiden alettua Virpi ei kaihda palautetta.

- Odotan aina suoraa palautetta työstäni. Teen työni niin hyvin kuin pystyn, mutta kriittinen palaute opettaa seuraavaan kertaan. Ei siitä saa suuttua, jos on tekemisessä parannettavaa, siitä on otettava opikseen.

Virpi kouluttautui kodinhuoltajaksi erityistukea tarvitsevien opiskelijoiden ryhmässä.