Karavaanarina ympäri vuoden - "Tämä vaatii tiettyä asennetta"

Loviisalaisella Anderssonin pariskunnnalla on asuntovaunu Kotkassa leirintäalueella läpi vuoden. Siellä aikaa vietetään oli kesä tai talvi. Parasta karavaanarielämässä on heidän mielestään rauhallisuus ja yhdessäolo.

Kotimaa
Anne-Maj ja Rolf Andersson istuvat ulkona asuntovaunun vieressä.
Maija Tuunila / Yle

Loviisalaiset Rolf ja Anne-Maj Andersson viettävät Kotkassa Santalahden lomakylässä aikaa kuin kotipuutarhassa konsanaan. Rolf istuu lepotuolissa lehteä lukien ja Anne-Maj kyykistelee ruohikossa rikkaruohoja kitkien. Pariskunnan asuntovaunu on leirintäalueella läpi vuoden ja siellä aikaa vietetään hyvin paljon.

- Meillä oli ennen asuntoauto ja kiersimme lähes kaikki isoimmat leirintäalueet. Lopulta totesimme, että Kotka on yksi parhaista, joten päädyimme tänne. Tietysti välimatkakin vaikuttaa, koska Loviisa on aika lähellä, kertoo Rolf.

Kokeneet karavaanarit tietävät tarkasti mitä leirintäalueelta haluavat.

- Tärkeimmät kriteerit hyvällä leirintäalueella ovat rauhallisuus, siisteys ja henkilökunta. Ja jos vesi on vieressä, niin se on plussaa, luettelee Rolf.

- Ja sauna pitää olla, se on minulle tärkeä, nauraa Anne-Maj.

Anderssonit pitävät leirintäaluetta toisena kotinaan. He ovat siellä lähes koko kesän, Loviisassa käydään suurin piirtein vain kastelemassa kukat.

- Tämä on meidän kesäkoti ja täällähän miellä käy myös vieraita. Kaikki tuttavat ovat ihastelleet tätä paikkaa ja elämää, kertoo Anne-Maj.

- Tai suurin osa on kehunut. Osa ei varmaan kehtaa sanoa, että ootte hölmöjä, hekottelee Rolf.

- Kyllähän karavaanarielämä vaatii tiettyä asennetta ja sporttisuutta.

Kesän lisäksi Anderssonit viettävät leirintäalueella paljon aikaa myös talvisin. Vaikka ulkona paukkuisi pakkanen ja lunta olisi tuhdisti, se ei heitä haittaa. Se on heille normaalia elämää.

- Esimerkiksi uutena vuotena me olimme täällä ja nautimme kovasti. Pelasimme korttia ja katsoimme televisiota, kertoo Anne-Maj.

- Ja vietettiin kynttiläillallista, lisää Rolf.

katriina Halles-Markkola leirintäalueen mökissä
Yrittäjä Katriina Halles-Markkolan mukaan nykyleiriytyjä vaatii myös luksusta. Kuva on yhdestä leirintäalueen "mökeistä".Maija Tuunila / Yle

Teltta ja retkikeitin ei enää riitä

Santalahden lomakylä on yksi Suomen harvoista viiden tähden leirintäalueista. Yrittäjä Katriina Halles-Markkola myöntää, että nykyretkeiilijälle ei enää riitä teltta ja retkikeitin.

- Lähtökohta on se, että asiakkaat vaativat siisteyttä ja puhtautta ja sitä, että hommat toimii. Mutta halutaan myös, että on muun muassa tiskaushuone, keittiö, tv-huone ja mielellään vähän tanssiakin eli illanistujaismenoa, luettelee Halles-Markkola.

Santalahdesta löytyy minigolfrata, vieressä on Mussalon golfkenttä ja vieressä liplattaa meri. Katriina Halles-Markkola ei osaa sanoa mikä merkitys niillä on leirintäalueen suosioon, sen sijaan leirityjät ovat kehuneet yhtä yllättävää asiaa.

- Meille on kehuttu sitä, että Kotkaan on kiva tulla, koska täällä on hyvät pyörätiet! Se oli yllättävä, mutta kiva tieto.

Santalahden lomakylään on investoitu viime vuosina kovasti. Esimerkiksi toissa vuonna alueelle valmistui kuusi luksushuoneistoa, joista kustakin löytyy useita makuuhuoneita, saunaosasto, olohuone ja keittiö.

- Kyllä nykyään halutaan luksusta tähänkin hommaan, toteaa Halles-Markkola.

Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät torstaisin yhteistä teemaa. Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseuran aiheena on 30.5.2013 klo 14.30 - 15 leirintämatkailun ja leirintäalueiden nykytila.