Pursiliftaus houkuttelee seikkailijaa

Pursiliftaus eli liftaaminen purjeveneen kyytiin tarjoaa erilaisen mahdollisuuden matkustaa kauas ilman lentokonetta. Aamu-tv:ssä vieraillut Hanne Honkanen pursiliftasi Uudesta-Seelannista Malesiaan.

ilmiöt
Hanne Honkonen
Hanne Honkanen matkusti viisi kuukautta purjeveneisiin liftaten Uudesta-Seelannista Malesiaan. Pursiliftaus on yksi vaihtoehto lentämiselle.

- Minulla oli pitkään ajatus, että haluaisin matkustaa lentämättä. Rupesin tutkimaan asiaa internetistä ja löysin, että on mahdollista päästä yksityisten veneiden kyytiin, Honkanen kertoi.

Hänellä ei ollut aikaisempaa purjehduskokemusta.

- En mennyt laiturille peukalo pystyssä seisomaan. Internetissä on palveluita, mistä voi etsiä kapteenia. Jotkut toki menevät satamaan ja käyvät laiva laivalta kysymässä kyytiä, Honkanen kertoo.

Sopivan veneen ja kapteenin löytyminen vei aikaa pari kuukautta.

- Aikaa kuluu esimerkiksi siihen, että löytyy vene, joka menee haluttuun suuntaan. Toiseksi siellä oli aika epämääräisiä tarjouksia. Ensimmäinen kapteenini oli englantilainen laivakokki, joka oli ollut koko elämänsä merillä, miljonäärien aluksilla ja suurilla matkustajalaivoilla, Honkanen kuvasi.

Elämä pursiliftarina ei ole pelkkää seikkailua. Päivät saattavat olla myös hyvin rutiinimaisia.

- On toistuvat vahtivuorot, ruokailut, siivoamiset. Vahtivuorolaisena seurataan muun muassa sääoloja, ettei merellä ole esteitä ja että alus kulkee oikeaan suuntaan.

Vene jumahti alkumatkasta matalikolle

Aivan matkan alussa Honkaselle sattui kommellus, kun hän ohjasi veneen matalikolle, johon se jäi myös kiinni.

- Vuorovesi oli juuri lähtenyt menemään alaspäin. Me jouduimme vain odottamaan ja toivoimme, että vene ei kippaa. Ja kippasihan se.

Lopulta vesi kuitenkin nousi ja vene saatiin liikkeelle.

- Ihmissuhteet veneessä ovat tosi tärkeitä. Olisikin hyvä tutustua jo etukäteen, koska siellä ollaan pienessä tilassa monta päivää. Siinä täytyy tulla toimeen.

- Suosittelen pursiliftausta sellaisille ihmisille, jotka eivät kaihda hidasta matkustustapaa. Siinä ei sovi olla kiire eikä liian tarkkoja suunnitelmia.