Hyppää sisältöön

Omenapuiden kukinta lupaa hyvää satoa

Omenapuut ovat parhaimmassa kukkaloistossaan. Se tietää hyvää sadolle, jos pölytys vain onnistuu. Hyvältä näyttää tällä hetkellä myös puutarhamarjojen suhteen.

Kuva: Marko Melto / Yle

Vaikka viime syksyn märkyys aiheutti omenapuille jonkin verran talvivaurioita, sadosta odotetaan normaalia tai hyvää, arvioi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Tommi Yrjölä.

Lämmin sää on nopeuttanut kasvua myöhässä olleen kevään jälkeen. Nyt ollaankin jo tavanomaisessa aikataulussa. Saman vahvistaa Sanna Maula Alitalon viinitilalta Lohjalta.

- Tässä vaiheessa näyttää hyvältä. Omenapuut kukkivat kauniisti, Alitalo jatkaa.

Marjapensaat ovat talvehtineet suhteellisen hyvin, ja etenkin herukoista on luvassa runsas sato, Yrjölä uskoo tässä vaiheessa kasvukautta. Avomaan mansikoita saataneen harson alta perinteisesti jonkin verran jo juhannukseksi.

Omenasosetta odotettavissa

Nekalan siirtolapuutarhassa Tampereella kukkii parisenkymmentä omenapuuta ja näky on sen mukainen.

Jos pölyttäjiä on riittävästi, omenia tulee taas niin, että syksyllä olemme ihmeissämme.

Taavi Seppälä

- Jos pölyttäjiä on riittävästi, omenia tulee taas niin, että syksyllä olemme ihmeissämme. Kuka niitä ottaa vastaan, ihmettelee Nekalan Siirtolapuutarhayhdistyksen isäntä Taavi Seppälä.

Ja jos näin käy, se tietää muun muassa Seppälän jääkaappiin aika montaa omenasosepurkkia.

- Kukkia on minusta runsaammin kuin muina vuosina.

Seppälä kuitenkin kokemuksesta muistuttaa, että omenapuu ei anna täyttä satoa joka vuosi.

Nekalan siirtolapuutarhan vanhimmat omenapuut ovat 1940- ja 50-luvuilta. Mutta makeampia ja mehukkaampia omenoita kaivanneet ovat uusineet puitaan matkan varrella.

Herukkakin näyttää lupaavalta

Taavi Seppälä uskoo, että viinimarjojakin tulee vähintään mukavasti. Ainakin hänen siirtolapuutarhatontillaan on sellainen punainen viinimarja, josta yleensä riittää marjoja niin omaan kotiin kuin tyttärillekin.

Taas on pensas täynnä kukkia.

Taavi Seppälä

- Kyllä hyvältä näyttää. Taas on pensas täynnä kukkia.

Vadelman osalta Seppälä on huomannut sen, että marja antaa joka toinen vuosi runsaan ja joka toinen vuosi kohtalaisen sadon.

Nekalan siirtolapuutarhassakin on huomattu se, että myöhäisestä keväästä ei ole enää merkkiäkään. Kasvukausi on normaalissa aikataulussa.