1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Tähänkö on jo tultu: kymmenen kilon peitto ja pulpettisermit?

Tehokkuusvaatimukset ja henkilökunnan niukkuus pakottavat keksimään uusia ratkaisuja palvelu- ja hoiva-aloilla. Usein ratkaisua haetaan teknologiasta tai työympäristöratkaisuista. Ratkaisut saattavat toisinaan olla radikaaleja ja herättävät vakavia kysymyksiä inhimillisyydestä.

Osallistu
Lasten kenkiä päiväkodin eteisessä.
Yle

Suomessa on tällä ja viime viikolla keskusteltu vilkkaasti muun muassa kopissa kouluaan käyneestä ylivilkkaaksi määritellystä lapsesta ja päiväkodeissa käytetyistä lyijypainoin varustetuista peitoista. Näistä tapauksista ovat kertoneet Seura (siirryt toiseen palveluun) ja Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaisessa keskustelussa henkilökunnan riittävyys on ollut mukana myös vanhustenhuollossa, jossa on laskettu kuinka paljon hoitajia tarvitaan yhtä asiakasta kohden. Koko ajan keskustelussa on asetettu vastakkain inhimillisyyttä ja toiminnan taloudellisuutta.

Mitä mieltä sinä olet, mistä nämä keskustelut kertovat? Opitaanko niistä mitään vai tuleeko sama aina vastaan, kun ihmisille tärkeiden palvelujen tehokkutta mitataan vain euroissa?

Lue seuraavaksi