Unohduksissa olleet linnoitukset herätetään eloon

Vanhojen linnoitusten ja linnoitusketjujen ylläpitoon etsitään uutta rahoitusta ja uusia toimintatapoja. Kaakkois-Suomen ja Leningradin alueen vanhasta linnoitusketjusta kehitetään uutta kulttuurimatkailutuotetta. Osa linnoituksista on ollut lähes unohduksissa vuosikymmeniä.

Kotimaa
Portti Kyminlinnan vallissa.
Portti Kyminlinnan vallissa.Raine Martikainen / Yle

1700- ja 1800-lukujen vaihteessa valmistunut Utin linnoitus herää tänä kesänä vuosien hiljaiselosta, kun bussiryhmät tutustuvat paikalla toimineen venäläisen varuskuntakaupungin elämänmenoon.

Tarja Peltola-Welin Kouvolan matkailuoppaista kertoo, että paikan historiaa ei ole tähän mennessä pystytty juurikaan hyödyntämään.

- Merkittävä paikkahan tämä on. Kustaa III kävi Tykkimäessä voittamassa ja sen jälkeen tämä paikka rakennettiin, Peltola-Welin kertoo.

Utin linnoitus on tärkeä osa Laatokalta Kaakkois-Suomeen ulottuvaa yhdentoista linnan ja linnoituksen ketjua, jolle nyt kehitetään uutta käyttöä.

Kulttuurimatkailua vauhdittaa museoalan tiukkeneva talous. Museoviraston pääjohtajan Juhani Kostetin mukaan julkinen rahoitus on vähenemässä, minkä takia oman rahoituksen saaminen on tärkeää.

- Haemme uusia rahoituslähteitä, Kostet toteaa.

Reittiopas vie historiamatkalle

Linnoituksiin halutaan tapahtumia, museokauppoja ja elämää, jotta ne myös tuottaisivat. Karjalankannaksella sijaitseva Staraja Ladoga eli Vanha Laatokka on varajohtaja Irina Grigorjevan mukaan saatu jälleen henkiin lisääntyneen matkailun ansiosta.

- Täällä käy eri-ikäisiä ryhmiä, joille järjestämme ohjelmaa. Lapsille järjestämme leikkejä ja aikuiset käyvät luostareissa sekä arkeologisessa museossa, Grigorjeva kertoo.

Suomalaisille tuntemattomassa viikinkiaikaisessa kauppapaikassa asui 700-luvulla itämerensuomalaisia.

Karjalankannaksen linnoituksista ja linnoista on valmistumassa reittiopas Linnasta linnaan, jossa rengasmatkalle voi valita halutun määrän kulttuurikohteita.