1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Maija-palstalla viljely on terapiaa

Palstaviljely on edullinen, ekologinen ja hauska harrastus, joka tuo palan maaseutua kaupunkiin. Esimerkiksi Oulun kaupunki vuokraa kesäksi palstoja. Enää viljelijät eivät ole vain ikäihmisiä, vaan palstoille on ilmestynyt myös maahanmuuttajia ja nuoria.

Kuva: Sara Ilonen / Yle

Oulun kaupungin viljelypalstoilla näkee entistä enemmän nuoria ja maahanmuuttajia. Uusien viljelijöiden kättensä töiden ihastelu ilahduttaa myös pitkän linjan harrastajia.

- On ilo nähdä, että nuoria on tullut. Kuuluu iloista naurua ja kikatusta, että ajatella, tämäkin on noussut, nauraa konkariviljelijä Maija Valppu.

Maija Valppu ja Maija Kuivalainen ovat palstaviljelleen Oulun kaupungin palstoilla jo neljättä vuosikymmentä. Ajan mittaa palstojen paikat ovat muuttuneet, mutta se ei ole estänyt rakasta harrastusta. Nykyään he viljelevät yhdessä aarin kokoista palstaa Hietasaaressa, aivan Nallisportin takana.

- Tämä on tämmöinen Maija-palsta, huudahtavat Maijat iloisesti.

Konkarit antavat palstavinkkejä aloittelijoille

Kyseessä on terapiapaikka, jonne tullaan ihan vain istuskelemaankin.

Maija Valppu

Palstaviljely on Kuivalaisen ja Valpun mielestä helppo aloittaa. Alkuun pääsee jo pelkällä kuokalla ja helppoja lajeja ensikertalaiselle ovat esimerkiksi sipuli, peruna ja kesäkurpitsa.

Vaikka Maijojen palstalta löytyy monenlaista hyötykasvia, ei palstan tuottama hyöty ole heille tärkeintä. Heille oma palsta on paikka, jonne mennä viettämään aikaa, tapaamaan tuttuja, ihailemaan luontoa ja ihan vain rauhottumaan.

- Kyseessä on terapiapaikka, jonne tullaan ihan vain istuskelemaankin, Valppu sanoo ja nojailee mullan sotkemaan valkoiseen puutarhatuoliinsa.

Aikaakin palstalla kuluu juuri sen verran, kun siellä haluaa viettää. Palsta pärjää mökkireissun ajan itsekseen ja onpa Kuivalaisen palsta selvinnyt ulkomaanmatkankin oman onnensa nojassa.

Tummia pilviä palstan yllä

Vaikka palstat ovat Kuivalaiselle ja Valpulle ilon paikka, varjostaa heidän mieltä palstojen mahdollinen kohtalo. Suunnitteilla oleva Hietasaaren huvipuisto rakennettaisiin juuri kaupungin vuokrapalstojen päälle. Aiemmiltakin palstoilta on pitänyt lähteä, kun palstojen tilalle on rakennettu esimerkiksi tie.

Kuivalainen ja Valppu pitävät Hietasaaren palstojen sekä luonnon säilyttämistä erityisen tärkeänä.

- Saari on kaikkien kaupunkilaisten ulottuvilla. Täällä on myös kaunis ja rauhallinen luonto. Ulkoilupaikkana tämä on vailla vertaa kaupungissa. Palstat ovat tärkeä asia monelle ja huvipuiston rakentaminen palstojen kustannuksella olisi suuri vääryys, huokaisee Kuivalainen katsellessaan naapuripalstalla leikkiviä lapsia.

Sara Ilonen / Yle Oulu