1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

200-vuotiaiden säveltäjäsuuruuksien pauhu täyttää Olavinlinnan

Olavinlinnan muurit toistavat heinäkuussa Verdin La Traviatan hehkua ja Wagnerin Lohengrinin jylinää. Vaikka oopperajuhlakausi on vasta alkamassa, myös seuraavan kesän juhlien suunnittelu on jo pitkällä.

kulttuuri
Olavinlinna
Paavo Koponen / Yle

Tänä kesänä Savonlinnan Oopperajuhlat on kattanut tarjottimelleen Verdiä ja Wagneria. Giuseppe Verdin La Traviataa on Oopperajuhlille odotettu, ja se saatiin juhlille sopivasti säveltäjänsä 200-vuotisjuhlavuonna. Verdin oopperoista ohjelmistossa on myös Macbeth ja Naamiohuvit. Verdin Requiem esitetään kerran heinäkuun lopussa.

Niinikään Richard Wagnerin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Wagnerin Lohengrinin ritariromantiikan pauhu on paitsi solisteilleen, myös oopperajuhlakuorolle näytön paikka.

Kesän ohjelmistossa on myös esimerkiksi koululaisten kynästä tarinansa saava Norppaooppera, joka on Oopperajuhlien historian neljäs lastenooppera. Sen lopullisen muodon tekevät yhdessä säveltäjä Timo-Juhani Kyllönen ja libretisti Iida Hämeen-Anttila.

Kesä 2014 kääntää katseet tahtipuikkoon

Savonlinnan Oopperajuhlien tuleva taiteellinen johtaja Jorma Silvasti nostaa esiin suomalaista, italialaista, saksalaista ja ranskalaista oopperaa 200 vuoden ajalta.

Parrasvaloihin vuoden 2014 Oopperajuhlilla tuodaan myös kotimaiset huippukapellimestarit. Sallisen Kullervon musiikinjohdosta vastaa Hannu Lintu, Puccinin Butterflyn johtaa Mikko Franck ja Mozartin Taikahuilun johtaa Okko Kamu.

– Kapellimestareiden ammattitaitoa on sekin, miten juhlille rakentuu tiimejä ja harmoniaa. Se, että Savonlinnan perhe toimii, on paljon kiinni kapellimestareista. Ja kun meillä on tällaisia kapellimestareja, otan heidät avosylin vastaan, toteaa Jorma Silvasti.

Suomalaiset laulajat saavat kuitenkin veressään suomalaisuuden maidon, joka siirtää skandinaavista ääniväriä jälleen eteenpäin

Olavinlinnassa Kullervosta nähdään Kari Heiskasen ohjaus. Lavastus on Antti Mattilan, puvut Riitta Anttonen-Palon ja valaistus Ilkka Paloniemen. Nimirooliin on saatu Tommi Hakala, Äidin roolissa Tuija Knihtilä ja Ville Rusanen debytoi Kimmon roolissa.

– Usein suomalaisille oopperoille on käynyt niin, että kantaesitykset vievät päähuomion, mutta sitten ne jäävät arkistoon. Haluan osaltani pitää huolta, että säveltäjillä on niitä toisia tulemisia, Silvasti linjaa.

Sallinen tiesi aikanaan säveltäessään, keitä Kullervon rooleissa kuultaisiin. Silvastin mielestä tämä ei ole taakka uusille solisteille, eikä ainakaan vaikeuttanut solistien löytämistä.

– Teos elää ja muokkautuu esittäjiensä mukana. Tätä eivät kaikki tule ajatelleeksi. Suomalaiset laulajat saavat kuitenkin veressään suomalaisuuden maidon, joka siirtää skandinaavista ääniväriä jälleen eteenpäin, kuvailee Silvasti.

Oopperajuhlien ohjelmistoon palaa ensi vuonna Bizet'n Carmen, Puccinin Madame Butterfly ja Mozartin Taikahuilu. Syksyllä 2013 taiteellisena johtajana aloittava Jorma Silvasti kertoo poimineensa edeltäjiensä onnistuneimmat tuotannot uudelleen esitettäväksi.

– Haluamme näyttää, mihin Oopperajuhlien pitkä, vankka maine perustuu ja kehittää sitä edelleen juhlien toiselle vuosisadalle, Silvasti sanoo.

Kerimäen kirkko palaa juhlien konserttipaikaksi. Ensi kesänä siellä esitetään Mozartin Requiem.

Vuoden 2014 Savonlinnan Oopperajuhlien lipunmyynti käynnistyy heinäkuussa.

Lue seuraavaksi