Tutkija vahvistaa tiedot Venäjän sotilaslennoista Norjassa

Asiantuntijoiden mukaan kyse on suurvallaksi jälleen pyrkivän Venäjän sisäpolitiikasta, kertoo ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Ulkomaat
Norjan ilmavoimien Lockheed F16 hävittäjä.
Forsvarets mediesenter / Morten Hanche / Luftforsvaret

Norjasta kantautuneiden tietojen mukaan Venäjä on viime aikoina koetellut säännöllisesti pohjoisen Nato-maan ilmapuolustusta valehyökkäyksillä maan sotilaskohteisiin. Ulkoasiainvaliokunnan lisäksi myös ulkopoliittisen instituutin Charly Salonius-Pasternak on kuullut Norjan tapauksista.

- Ihan viime päivinä puhuin norjalaiselle henkilölle, jonka pitäisi tietää nämä asiat. Hän sanoi, että venäläiset harjoittelevat lähes viikoittain jonkinlaista hyökkäysoperaatiota, Pasternak vahvistaa Yle Radio Suomen iltapäivän Ajantasa-lähetyksessä.

Pasternakin saamien tietojen mukaan Norjan välikohtauksissa olisi kyse samantyyppisistä valehyökkäyksistä, jollaisen kohteeksi myös Ruotsi hänen arvionsa mukaan joutui pääsiäisen alla.

Ruotsin ulkoministeri on kiistänyt, että pääsiäisen tapauksessa olisi ollut kyse hyökkäysharjoituksesta. Tapaus oli nolostuttava Ruotsin puolustusvoimille, sillä ne eivät pystyneet reagoimaan uhkaavaan tilanteeseen. Sen sijaan venäläisiä vastaan lähti kaksi Naton konetta Liettuasta.

Asiantuntijoiden konsensus on Pasternakin mukaan se, että Venäjän harjoituslennoissa on kyse sisäpolitiikasta.

- Venäjä haluaisi olla jälleen suurvalta, ja heidän näkemyksensä on, että suurvallan toimintatapoihin kuuluu muistuttaa naapureita siitä, että heillä on sotilaallista voimaa, Pasternak arvioi.