1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyttyset kiersivät someansan kaukaa

Vettä, siirappia ja hiivaa pullossa - siinä sosiaalisessa mediassa levinneen hyttysansan ainekset. Syntyvä hiilidioksidi houkuttelee hyttyset paikalle ja hyvästit ininälle. Näinhän sen piti mennä, mutta toisin kävi. Yle Keski-Pohjanmaan testiansoissa oli aamulla kaksi pienen pientä öttimönkiäistä ja oksanpalanen.

luonto
Mies pitelee juomapulloa, johon on rakennettu sosiaalisen median ohjeilla hyttysansa.
Kia-Frega Prepula / Yle

Kia-Frega Prepula rakensi yhdessä biologian lehtorin Unto Nivan kanssa muun muassa facebookissa jaetun hyttysansan: siinä iso limsapullo leikataan keskeltä kahtia, pohjaosa pannaan pystyyn, korkkipuoli pohjapuolta vasten ja palaset vuorataan teipillä yhteen.

– Tästä syntyy kätevä suppilo tästä pullon yläosasta - helppo kaataa ja toimii varmaan pyydyksenä samalla, tuumii Niva toiveikkaana.

Sisään kaadetaan vettä, siirappia ja hiivaa. Vettä tarvitaan vain pari desiä, muuten testaajat menevät määrien suhteen näppituntumalla. Toisesta cocktailista tehdään miedompi, toisesta tanakampi.

Etyleenin tuoksua ja hiilidioksidia

Käymisprosessi synnyttää hiilidioksidia, joka houkuttelee lämminveristen vettä janoavia hyönteisiä.

– Se alkaa toimia nopeasti. Hiivaa ja lämmin vesi... sanoisin että tunnin, kahden sisällä alkaa tulla hiilidioksidia.

Tulee mieleen, että tästä voisi jopa punkkeja saada

Biologian lehtori Unto Niva

Houkutinvaikutus on itse asiassa kaksinkertainen, sillä hiilidioksidin lisäksi hyönteisiä houkuttelee alkoholin käymisprosessista syntyvä etyleenin tuoksu.

– Tulee mieleen, että tästä voisi jopa punkkeja saada. Sama periaate on punkissakin: hengitysilman perusteella ja hiilidioksidin perusteella se saaliinsa löytää, jatkaa Niva optimismiaan.

Toiveet romuttuvat - ja uudet nousevat

Kaksi rakennettua ansaa sijoitetaan hyttysiä kuhisevan talon pihalle, terassille. Seuraavana aamuna optimismi on pois pyyhkäisty. Ansoista löytyy yhteensä kaksi "öttimönkiäistä", joiden laji ei toimittajalle avaudu. Lisäksi nesteessä kelluu pieni oksanpala.

Mahdollisia selityksiä toki löytyy: ehkä paikka ei ollut otollinen? 10-20 metriä ihmisten oleilupaikasta ja varjossa olisi paras. Tosin ihmisten ollessa terassilla hyttyset kyllä löytävät tiensä paikalle.

Toisessa pullossa oli vettä liikaa? Säädösten mukaan täytetyssä ansassa saalis ei ollut sen kummempi.

Mutta ei hätää! Tarkistushetken aikana joukko muurahaisia kulkee kohti ansaa - ja ainakin yksi kiipeää kohti tuhoaan. Ja toisaalta - testin perusteella ansa toimisi loistavasti hyttyskarkottimena...

Lue seuraavaksi