Kisa kansallispuistoista: "Konnevesi on ottanut vähän etunojan suhteessa muihin"

Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander arvioi, että Etelä-Konneveden kansallispuistohanke on valmisteluissa hiukan muita puistoja edellä. Metsähallitus selvittää parhaillaan neljän alueen soveltuvuutta kansallispuistoiksi, mutta varmaa ei vielä ole, perustetaanko puistoista ainuttakaan.

luonto
Vene Etelä-Konnevedellä kansallispuistoksi kaavaillulla alueella.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Etelä-Konneveden kansallispuistohanke on valmisteluissa pidemmällä kuin muut uutta kansallispuistoa havittelevat alueet.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) vei viime vuoden lopulla neljä kansallispuistoaloitetta jatkovalmisteluun. Aloitteet ovat Käsivarren Suurtunturit, Olvassuo, Konnevesi ja Salon Teijo. Kaikki alueet sijaitsevat valtion mailla.

Pohjois-Savon ja Keski-Suomen rajalla sijaitseva Etelä-Konnevesi on kirinyt muihin etumatkaa ja alueella on kova into puiston toteuttamiseen.

- Siellä on tehty paljon pohjatöitä ja esimerkiksi hoito- ja käyttösuunnitelma on valmisteltu eli sillä tavalla Konnevesi on ottanut vähän etunojan suhteessa muihin, kertoo ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ympäristöministeriöstä.

Flander kertoo, että tulevan kesän aikan Konnevedelle tehdään myös uusi tutustumisvierailu. Ympäristöministeri Ville Niinistö tuskin ehtii alueelle kesällä, mutta syksyllä vierailu on tarpeen.

- Kansallispuistoja ei koskaan voi oikein kirjoituspöydän äärestä valmistella, ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander muistuttaa.

Puisto esillä nyt Helsingissä

Tällä viikolla Etelä-Konneveden kansallispuistohanketta edistetään Helsingissä osana Rautalammin kunnan markkinointitempausta. Puistohankkeesta toivotaan uutta matkailijaveturia Pohjois-Savon ja Keski-Suomen rajalle.

Tässä aallossa kansallispuisto on Konnevedelle saatava.

Ulla Anttila

- Tässä aallossa kansallispuisto on Konnevedelle saatava. Suomessa on jo 37 kansallispuistoa, ja voisin uskoa, että niitä ei enää kovin montaa perusteta, tuumii puistohankkeen projektipäällikkö Ulla Anttila.

Anttilan mielestä kansallispuisto sopisi Konnevedelle paremmin kuin pelkkä luonnonsuojelualue. Kansallispuistossa huolehditaan paremmin matkailijoiden palveluista, Anttila sanoo.