Martat neuvovat: Kalakeittokin kelpaa juhlapöytään

Ylioppilasjuhlien järjestäminen saattaa teettää viikoiksi töitä. Äärimmäisissä tapauksissa juhlan vuoksi laitetaan kokonainen piha ja asunto uuteen uskoon ja ahdetaan samalla kaapit täyteen ruokaa turhan takia. Vähemmälläkin saattaa pärjätä tarvittaessa.

Kotimaa
Karjalanpiirakkaa
Yle

Arkisuus voi olla valtti valmistujaisjuhlia järjestäessä. Erikoisneuvoja Satu Räsänen Etelä-Savon Martoista kertoo havainneensa, että monet nuoret pitävät arvossa maltillisia juhlia.

- Ihmiset tulevat kuitenkin juhlimaan juhlavierasta. Silloin voidaan mennä helpommallakin eteenpäin. Ei ole välttämättä tarvetta vaivata itseään ylimääräisillä koristeilla tai tarjottavilla.

Esimerkiksi tätä nykyä moni ei kutsu vieraita korteilla vaan esimerkiksi facebookin kautta. Myös kalliista koristeastioista saatetaan tinkiä.

- Ulkotapahtumissa pahvilautaset käyvät. Harva katsoo hirvittävän pahalla sitäkään, jos kahvikuppien sijasta käytössä ovat mukit, Räsänen kertoo.

Järjestelyissä kannattaa käyttää pelisilmää

Monelle juhlien järjestäminen saattaa olla uuvuttava kokemus. Hampaita kiristellään jo pitkästä matkaa ennen juhlia, kun suunnitellaan sitä kuinka kaikki vieraat saadaan mahtumaan sisälle, miten saadaan talo siistiksi ja mitä tarjotaan vieraille.

Räsänen muistuttaa, että usein järjestäjät möhlivät valmistaessaan liikaa ruokaa juhliin. Pääruoka ja jälkiruoka eivät välttämättä maistu, jos on vieraillut useammissa juhlissa saman päivän aikana.

- Joissain tapauksissa kahvipöydälläkin pärjää. Eli tarjoilee täytekakkua, karjalanpiirakoita, suolaista piirakkaa ja pikkuleipiä. Salaattipöydät ovat myös suosittuja.

Perinteisyyttä pidetään myös arvossa

Räsänen kuitenkin muistuttaa, että juhliin kuuluu aina tietty arvokkuus. Ihan läskiksi ei siis valmisteluja kannata heittää.

Juhlissa perinteitä pidetään usein kunniassa, joten perinteiselläkin kotiruoalla pärjää.

- Helppo tapa kestitä vieraat on tarjoilla heille lohikeittoa, ruisleipää ja täytekakkua jälkiruoaksi, Räsänen kertoo.