Polio on Pakistanissa politiikan väline 

Polio on kukistettu lähes kaikkialta maailmasta. Sitä löytyy enää Pakistanista, Nigeriasta ja Afganistanista. Pakistanissa rokotteiden antamista estävät paikoin tarkoituksella lietsotut huhut niiden haitallisuudesta. Kärjistetysti voidaan sanoa, että Osama bin Ladenin jahdin perintö sairastuttaa edelleen lapsia Pakistanissa.

Ulkomaat
Lapsi saa poliorokotteen suun kautta.
Arshad Arbab / EPA

Maailman toiseksi suurin muslimivaltio Pakistan on tehnyt valtavan työn väestön terveyden kohentamiseksi rokotuskampanjoiden avulla.

Yksistään polio-ohjelma on mittava, 90 000 työntekijää, 35 miljoonaa lasta.

Kunnianhimoisen ohjelman tiellä on useita esteitä. Joidenkin perinteiden mukaan rokotukset ovat islaminvastaisia. Vieläkin suurempi este on kuitenkin Taliban. Verkosto on kieltänyt rokotuksia levittämällä huhuja, jonka mukaan lääkkeet ovat Yhdysvaltain keino muslimilasten sterilisoimiseksi.

Valeryhmä jäljitti Osamaa

Tunnetuin ja kenties eniten vahinkoa aiheuttanut tarina vetää vertoja vakoilujännäreille.

Pakistanilainen tohtori Shakeel Afridi teki yhteistyötä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n kanssa. Hän lähetti tekaistun rokoteryhmän ottamaan verinäytteitä lapsista niistä taloista ja seuduilta, joilla Osama bin Ladenin uskottiin piileskelevän. Kun Osama sitten surmattiin Abbottabatissa, hepatiittinäytteistä syntyi valtaisa huhumylly.

Maailman Terveysjärjestö WHO laskee, että nyt rokotusta vaille on jäänyt ainakin 200 000 lasta.

Myös kymmenkunta rokotustyön tekijää on saanut surmansa ja ryhmien turvallisuutta uhkaillaan.

Terveyskysymyksiin perehtynyt toimittaja Hameedullah Abid sanoo, että poliittisen myrskyn seurauksena taliban on kieltänyt rokotukset osalla heimoalueista.

- Taliban esitti keväällä hallitukselle takuuvaatimuksen. Rokotusohjelmaa voidaan jatkaa, jos polioryhmät tekevät vain niille tarkoitettua työtä, kertoo Abid.

Pääministeri Nawaz Sharifin hallituksen odotetaan vauhdittavan rokotusohjelmien käynnistämistä, sillä se on edeltäjäänsä sovinnollisemmissa väleissä taliban-verkoston kanssa.