Vammaiset hankkivat inttikokemuksia

Oulun Hiukkavaarassa vammaisryhmät ovat päässeet harjoittelemaan maanpuolustustaitojaan leirillä. Perjantaina päättyvälle, kaksipäiväiselle vammaisten maanpuolustusleirille osallistuu yli 40 vammaista ja 40 avustajaa. Ohjelmassa on muun muassa ampumakoulutusta.

vammaiset
Vammaisten manpuolustuskurssin osallistujia
Kati Ronkainen / Yle

Pienoiskiväärit paukkuvat Oulun Hiukkavaarassa. Meneillään on vammaisryhmille suunnattu maanpuolustusleiri, johon osallistuu suuri joukko maanpuolustuksesta kiinnostuneita.

Caritas-säätiön ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämän leirin ohjelma on tehty armeijan leirien mukaan sovelletusti. Caritaksen aivovammayksikön ohjaaja Jaakko Määttä kertoo, että leireille on tunkua.

- Tänä vuonna emme pystyneet valitettavasti ottamaan kaikkia halukkaita mukaan. Luulen, että teltoissa yöpyminen ja vartiovuorot ovat osallistujille kaikkein mieleenpainuvimpia, Määttä sanoo.

Omia inttikokemuksia

Vastaavanlaisia leirejä on järjestetty Hiukkavaarassa jo kymmenen vuoden ajan.

Maanpuolustusleiri on monelle tärkeä kokemus, sillä armeijaan ei ole vamman vuoksi päässyt vaikka olisi halunnut. Pyörätuolilla liikkuva Joni Loukkola pitää tärkeänä sitä, että leirillä saa ylittää omat fyysiset voimavaransa.

- Pyörätuolilla kulkeminen ei ole este ja maastoleiri on sujunut avustajien kanssa hyvin, Loukkola sanoo.

Maanpuolustus on miehelle kunnia-asia.

- Tässä on kyse tasavertaisuudesta. Kun meillekin järjestetään maanpuolustusleirejä, koemme itsemme tasavertaisiksi yhteiskunnassa.

Leiriläinen Petri Aarnio on samoilla linjoilla. Leirielämä on miehen mieleen.

- Olisin halunnut mennä armeijaan Sodankylään, mutta kun ei vain pääse. Olisin halunnut kokea oikean armeijan, kun ollaan metsässä ja on 30 astetta pakkasta, Aarnio kertoo.

Ei missään pumpulissa

Vuodesta 2006 leireillä käynyt Harri Kauppila toimii tänä vuonna ryhmänohjaajana. Hän on osallistunut Hiukkavaaran leirin suunnitteluun ja testannut etukäteen pyörätuolissa maastoa.

- Periaatteenani on, että emme mene koskaan pumpulissa. Haemme maksimaalista rasitusta. Kun leiriläinen menee kotiin ja nukkuu kaksi vuorokautta, voin sanoa onnistuneeni tehtävässä, Kauppila sanoo.

- Nyt meillä on mitä muistella ja voimme kertoa inttijuttuja kun armeijaan ei pääse. Vuosien varrella on painittu käärmeiden kanssa, nostettu miinoja ja kontattu ojanpohjissa, Kauppila kertoo inttikokemuksistaan.