1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Tietokone on seuraavaksi naamallasi

Tietotekniikan seuraava aalto on puettava tietotekniikka, ennustaa sijoitusyhtiö. Nyt naurattaa, mutta niin aikanaan naurettiin matkapuhelimillekin, kirjoittaa Kari Haakana blogissaan.

Yle Blogit
Kari Haakana
Olli Sulopuisto

*Yhdysvaltain presidentti *pitää vuosittain kongressille Unionin tila -puheen, joka on keskeinen osa liittovaltion poliittista liturgiaa. Internetillä ei ole presidenttiä, mutta Kleiner Perkins Cufield & Byers -sijoitusyhtiön osakkaan Mary Meekerin vuosittaisesta Internet trends -katsauksesta on muodostunut samanlainen instituutio kuin presidentin puheesta.

Meekerin tämän vuoden raportti (siirryt toiseen palveluun) julkaistiin aiemmin tällä viikolla. Esitys on pituudeltaan 117 esitysgrafiikkasivua ja se on tungettu täyteen internetin ja tekniikan kehitystä kuvaavia taulukoita ja käppyröitä.

Tämän vuoden esityksen merkittävin teema on mobiili. Suomalaisten haavoihin hierotaan suolaa kertomalla, miten nopeasti Symbian menetti hallitsevan asemansa älypuhelimissa (ja miten pieni edelleen on Nokian valitsema Windows-mobiilialusta).

Mutta mobiilitekniikassa ei Meekerin mukaan enää kovin pitkään ole kysymys älypuhelimista ja tableteista. Seuraava aalto on tekniikka, joka Meekerin mukaan on puettavaa, ajettavaa, lentävää ja skannaavaa. Tietotekniikka siis sulautuu kiihtyvällä vauhdilla erilaisiin alustoihin ja yksi näistä alustoista on ihminen itse.

Matkapuhelimille irvailtiin aikanaan juppien leluina, mutta nyt kännykkä on jokamiehen varuste.

Erilaisia puettavia tietokoneita (määritelmästä riippuen) on ollut jo useita vuosia. Suunnon ja Polarin tapaiset liikuntatietokoneet tai älykellot lienevät paras esimerkki, mutta niiden ominaisuudet ovat vielä varsin rajoittuneita. Seuraavaksi tietokone laskeutuu naamallesi Googlen älylasien (siirryt toiseen palveluun) muodossa.

Tässä vaiheessa kaikkien meidän, jotka suhtaudumme pilkallisesti tai epäillen ihmisten haluun kulkea atk-aurinkolaseissa, kannattaa miettiä asiaa uudestaan. Matkapuhelimille irvailtiin aikanaan juppien leluina, mutta nyt kännykkä on jokamiehen varuste. Keskimääräinen käyttäjä tarttuu älypuhelimeensa noin 150 kertaa päivässä: pieni tietokone on siis keskeinen osa elämäämme. Harppaus älylaseihin ei ole kovin pitkä.

Toki puettavat tietokoneet tuovat mukanaan haasteita. Tällä hetkellä huolena tuntuu olevan yksityisyys (siirryt toiseen palveluun): mitä kaikkea älylaseilla voikaan tehdä muiden ihmisten tietämättä. Keskustelu ja esimerkit muistuttavat jossain määrin kamerakännyköiden (muistatteko, joskus oli aika jolloin oli tarpeen määritellä että kännykässä saattoi olla myös kamera!) alkuaikoja, jolloin heräteltiin paniikkia missä tahansa väijyvistä kännykkäpaparazzeista ja peräänkuulutettiin sitoutumista jonkinlaiseen kännykkäetikettiin. Teknologia tuntuu yleisemminkin olevan jonkinlainen moraalipaniikin kohde. (siirryt toiseen palveluun)

Ehkä jotkut meistä eivät halua pian jokaisesta kasvosta sojottavien kameroiden tunnistavan meitä. Jotkut yksityisyysaktivistit voivat ryhtyä käyttämään osittaisia kasvonaamioita (siirryt toiseen palveluun)yksityisyyden takaamiseksi. Jotkut ravintolat voivat kieltää älylasit (siirryt toiseen palveluun). Tästä huolimatta ihmiset ryhtyvät käyttämään älylaseja, jos ne ovat hyödyllisiä. Ja hyöty on kovin suhteellinen asia: se, mikä on minulle hyödyllistä, on sinulle merkityksetöntä ja päinvastoin.

Kari Haakana
Kirjoittaja on Yle Internetin palvelupäällikkö

Lue seuraavaksi