1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tampereen Pellavatehtaalle ehdotetaan asunto- tai museokäyttöä

Tampereella Tampellan entinen Pellavatehdas sijaitsee keskellä kaupunkia ja muodostaa osan arvokasta Tammerkosken aluetta. Nyt pohditaan, miten Pellavatehdasta ympäristöineen kehitetään.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tampereen kaupunki on juuri asettanut Pellavatehdasta ja sen ympäristöä koskevat asemakaavan muutosluonnokset nähtäville.

Toisessa kaavaluonnosvaihtoehdossa rakennuksiin tulisi pääosin asuntoja. Toisessa ehdotuksessa suojellut rakennukset valjastettaisiin lähinnä museokäyttöön.

Kaava-alueen tontilla on kosken suuntaisesti vuonna 1857 rakennettu Pellavatehtaan nelikerroksinen entinen kehräämörakennus, Työnpuiston puolella vuonna 1884 rakennetut viisikerroksinen lankavarasto sekä kolmikerroksinen päärakennus.

Tampella-kyltin alla oleva kulmaosa on vuodelta 1912, ja kosken suuntainen kehräämön laajennus vuodelta 1916.

Asemakaavamuutoksella halutaan mahdollistaa pysyvän käyttötarkoituksen löytyminen tehdaskiinteistölle niin, että kiinteistön sekä Työnpuiston rakennus- ja kulttuurihistorialliset sekä kaupunkikuvalliset arvot säilyvät.

Nykyisessä kaavassa rakennusryhmä on osoitettu toimistokäyttöön. Kiinteistönomistaja Kiinteistö Oy Koskitammi haluaisi saada rakennukset ensisijaisesti asuntokäyttöön, ja on siksi tehnyt aloitteen asemakaavamuutoksesta.

Tampereen kaupunki puolestaan katsoo, että myös kiinteistön arvolle sopivan julkisen käytön mahdollisuudet on selvitettävä. Siksi kaavaluonnosvaihtoehtoja on kaksi.