Seurakunnat ja koulut tekevät paljon yhteistyötä

Seurakuntien pitämät aamunavaukset eivät ole kadonneet kouluista. Useissa keskisuomalaisissa kouluissa kuullaan seurakuntien ja paikallisten helluntaiseurakuntien toimittamia aamunavauksia. Koulut osallistuvat myös jumalanpalveluksiin.

seurakunnat
Virsikirjan aukeama.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Luterilaiset seurakunnat ja helluntaiseurakunnat ovat tänä päivänä vahvasti mukana koulujen toiminnassa.

Esimerkiksi Laukaan Lievestuoreen koulussa seurakunta ja helluntaiseurakunta toimittavat aamunavauksia viikoittain niin ala- kuin yläkoulunkin puolella. Seurakunnat myös osallistuvat jonkin verran uskonnon opetukseen ja järjestävät muun muassa huumevalistustapahtuman. Lievestuoreella seurakuntien kanssa on sovittu, etteivät aamunavaukset olisi liian tunnustuksellisia, vaan käsittelisivät muun muassa eettisiä kysymyksiä.

Myös Viitasaarella koulut tekevät monenlaista yhteistyötä seurakuntien kanssa.

- Lukuvuosi aloitetaan syyskirkolla ja lukuvuosi päätetään puolestaan kevätkirkkoon. Kevätkirkko on meillä perjantaina oppilaille. Sitten on päivänavauksia ja joskus suunnittelemme yhteisiä tapahtumia seurakunnan kanssa, kertoo Viitasaaren Keskuskoulun rehtori Antti Kero.

Viitasaaren seurakunta ja paikallinen helluntaiseurakunta pitävät aamunavauksen Keskuskoulussa keskimäärin kerran kuukaudessa. Kirkkoon kuulumattomat oppilaat voivat Viitasaarella itse päättää, osallistuvatko he lukuvuoden aikana koulujen jumalanpalvelukseen. Muutoin oppilaille järjestetään muuta korvaavaa toimintaa.

Uuraisilla seurakunta ja helluntaiseurakunta toimittavat aamunavauksia kouluilla muutaman kerran lukuvuodessa.