Talvivaara repii hallitusta - "Valtio-omistaja ollut lähes tumput suorina Talvivaaran suhteen"

Hautala korosti, ettei ministeri erota yhdenkään yhtiön toimitusjohtajaa.

Talvivaara
Talvivaaran liuotuskasan kuljettimia. Mittakaavana henkilöauto.
Hanne Kinnunen / Yle

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) ryöpytti omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä Heidi Hautalaa (vihr.) Talvivaara-tapauksen hoidossa.

Korhonen sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että omistajaohjaus on ollut todella löysää, ja valtio-omistaja on ollut asian suhteen lähes tumput suorina.

- Milloin omistaja ryhdistäytyy? Ja milloin omistajaohjauksesta vastaava ministeri ottaa sitä valtaa käteensä, joka teille on annettu, ja vaatii myös selviä tuloksia sieltä yhtiön johdolta?, hän kysyi.

Hautala sanoi käyvänsä lähes päivittäin keskusteluja asiasta omistuksia hallinnoivan Solidiumin johdon kanssa. Sen sijaan Korhosen aiemmin esittämää vaatimusta Talvivaaran toimitusjohtajan erottamisesta Hautala ei pidä realistisena.

- Omistajaohjausministeri ei erota yhdenkään yhtiön toimitusjohtajaa, hän sanoi.

Hautalalle arvostelua myös SDP:stä

Hautala sai arvostelua myös toisen hallituspuolueen SDP:n riveistä. Kansanedustaja Riitta Myller (sd.) puuttui muun muassa siihen, että valtion omistamat yhtiöt irtisanovat alueilla, joilla on jo valmiiksi korkeat työttömyysluvut.

- Hallituksen linjaukset ovat hyvät, mutta miksi käytännön omistajaohjaus näyttää olevan päinvastainen kuin hallitusohjelmaan on kirjattu?, hän kysyi.

Hautala vastasi, ettei omistajaohjauksella voi esimerkiksi hidastaa yritysten sopeutumista rakennemuutokseen eikä yrityksiä voi velvoittaa kannattamattomaan toimintaan.

- Maan tasapainoinen kehittäminen on tärkeää, mutta se ei ole valtion omistuksen tehtävä, se on aluepoliittinen tehtävä, hän sanoi.